Hoppa till huvudinnehåll

Östra Ghouta: 71 personer dör i snitt varje dag

Publicerad 8 mars 2018
Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien. Arkivfoto från Syrien 2013.
Foto: Robin Meldrum/Läkare Utan Gränser

Kriget i Syrien fortsätter skörda offer i östra Ghouta. Nya siffror som vi har samlat in berättar om genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag. Samtidigt sinar lagren av sjukvårdsmaterial på vårdinrättningarna snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under de första två veckorna av militäroffensiven har totalt 4 829 människor skadats och 1 005 personer har dött. Det blir i genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag.

– Siffrorna är talande. Men ännu mer talande är vittnesmålen från vårdpersonalen på plats. De blir allt mer hopplösa och desperata. De är utmattade och nära att bryta ihop, de sover bara korta stunder och är konstant rädda för nya bombningar, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för vårt Brysselkontor.

Antalet offer i östra Ghouta är de facto ännu högre än vad vår statistik återspeglar. Vi har bett runt 20 vårdinrättningar i östra Ghouta att rapportera antal döda och skadade för perioden 18 februari till 3 mars. Två av dessa vårdinrättningar har inte rapporterat in siffror för den 3 mars vilket innebär att antalet offer är ännu högre. Utöver det finns det vårdinrättningar i östra Ghouta som inte står i kontakt med Läkare Utan Gränser och som därför inte ingår i statistiken.

Allt kirurgiskt material är slut

Vi har av säkerhetsskäl ingen egen personal på plats i östra Ghouta. Vi stödjer tio vårdinrättningar i Ghouta regelbundet med utrustning. Utöver det har vi gjort punktinsatser för att förse ytterligare ett tiotal vårdinrättningar med sjukvårdsmaterial. Vi har trots oupphörliga bombräder fortsatt försökt att bistå med material, men lagren sinar snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under måndagen fick en hjälpkonvoj tillträde till norra delen av östra Ghouta. Enligt FN, som var delvist ansvarig för konvojen, avlägsnade den syriska regeringen viktigt sjukvårdsmaterial från konvojen. Behovet av livräddande medicinskt material är akut. Under militäroffensiven har 15 av de 20 sjukhus och kliniker som vi stöttar bombats eller beskjutits, alla med varierande skador. Fyra sjukvårdspersonal har dödats och tjugo skadats.

Läs mer: Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva