Hoppa till huvudinnehåll

Östra Ghouta: 71 personer dör i snitt varje dag

Publicerad 8 mars 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Arkivfoto från Syrien 2013. Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien.

Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien. Arkivfoto från Syrien 2013. 

Kriget i Syrien fortsätter skörda offer i östra Ghouta. Nya siffror som vi har samlat in berättar om genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag. Samtidigt sinar lagren av sjukvårdsmaterial på vårdinrättningarna snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under de första två veckorna av militäroffensiven har totalt 4 829 människor skadats och 1 005 personer har dött. Det blir i genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag.

– Siffrorna är talande. Men ännu mer talande är vittnesmålen från vårdpersonalen på plats. De blir allt mer hopplösa och desperata. De är utmattade och nära att bryta ihop, de sover bara korta stunder och är konstant rädda för nya bombningar, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för vårt Brysselkontor.

Antalet offer i östra Ghouta är de facto ännu högre än vad vår statistik återspeglar. Vi har bett runt 20 vårdinrättningar i östra Ghouta att rapportera antal döda och skadade för perioden 18 februari till 3 mars. Två av dessa vårdinrättningar har inte rapporterat in siffror för den 3 mars vilket innebär att antalet offer är ännu högre. Utöver det finns det vårdinrättningar i östra Ghouta som inte står i kontakt med Läkare Utan Gränser och som därför inte ingår i statistiken.

Allt kirurgiskt material är slut

Vi har av säkerhetsskäl ingen egen personal på plats i östra Ghouta. Vi stödjer tio vårdinrättningar i Ghouta regelbundet med utrustning. Utöver det har vi gjort punktinsatser för att förse ytterligare ett tiotal vårdinrättningar med sjukvårdsmaterial. Vi har trots oupphörliga bombräder fortsatt försökt att bistå med material, men lagren sinar snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under måndagen fick en hjälpkonvoj tillträde till norra delen av östra Ghouta. Enligt FN, som var delvist ansvarig för konvojen, avlägsnade den syriska regeringen viktigt sjukvårdsmaterial från konvojen. Behovet av livräddande medicinskt material är akut. Under militäroffensiven har 15 av de 20 sjukhus och kliniker som vi stöttar bombats eller beskjutits, alla med varierande skador. Fyra sjukvårdspersonal har dödats och tjugo skadats.

Läs mer: Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps.

Relaterade nyheter

Blodtransfusioner är ett av de största problemen just nu i östra Ghouta, Syrien.
Syrien

En röst från sjukhuskällaren i östra Ghouta

”De flesta människor i östra Ghouta bor under jorden. Medicinsk vård erbjuds alltmer i källare."
- Berättat av en läkare för Meinie Nicolai, generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Bryssel.

Abu Wasim, syrisk kirurg, på ett förstört sjukhus i östra Aleppo
Syrien

Sju röster om kriget i Syrien

Det har gått sju år sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut. Det är ett fruktansvärt brutalt krig där civila och sjukvård blivit måltavlor. Läs sju berättelser av fältarbetare som arbetat i en av de värsta humanitära kriserna någonsin. 

Syrien

Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps

Läkare Utan Gränser uppmanar till omedelbart eldupphör så att hjälpen kan nå de sjuka och skadade i det belägrade östra Ghouta i Syrien. Vårdpersonalen säger att de inte längre har möjlighet att behandla sina patienter.

De två sista fungerande ambulanserna i stadsdelen Al-Marj i östra Ghouta, Syrien, förstördes i en attack den femte december.
Syrien

Hundratals döda och skadade i östra Ghouta

De upptrappade bombningarna i det oppositionskontrollerade östra Ghouta i Syrien  har dödat hundratals människor bara de tre senaste dagarna.