Hoppa till huvudinnehåll

Östra Ghouta: 71 personer dör i snitt varje dag

Publicerad 8 mars 2018

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Arkivfoto från Syrien 2013. Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien.

Blodpåsar är något som saknas just nu i östra Ghouta, Syrien. Arkivfoto från Syrien 2013. 

Kriget i Syrien fortsätter skörda offer i östra Ghouta. Nya siffror som vi har samlat in berättar om genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag. Samtidigt sinar lagren av sjukvårdsmaterial på vårdinrättningarna snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under de första två veckorna av militäroffensiven har totalt 4 829 människor skadats och 1 005 personer har dött. Det blir i genomsnitt 344 skadade och 71 dödade per dag.

– Siffrorna är talande. Men ännu mer talande är vittnesmålen från vårdpersonalen på plats. De blir allt mer hopplösa och desperata. De är utmattade och nära att bryta ihop, de sover bara korta stunder och är konstant rädda för nya bombningar, säger Meinie Nicolai, generalsekreterare för vårt Brysselkontor.

Antalet offer i östra Ghouta är de facto ännu högre än vad vår statistik återspeglar. Vi har bett runt 20 vårdinrättningar i östra Ghouta att rapportera antal döda och skadade för perioden 18 februari till 3 mars. Två av dessa vårdinrättningar har inte rapporterat in siffror för den 3 mars vilket innebär att antalet offer är ännu högre. Utöver det finns det vårdinrättningar i östra Ghouta som inte står i kontakt med Läkare Utan Gränser och som därför inte ingår i statistiken.

Allt kirurgiskt material är slut

Vi har av säkerhetsskäl ingen egen personal på plats i östra Ghouta. Vi stödjer tio vårdinrättningar i Ghouta regelbundet med utrustning. Utöver det har vi gjort punktinsatser för att förse ytterligare ett tiotal vårdinrättningar med sjukvårdsmaterial. Vi har trots oupphörliga bombräder fortsatt försökt att bistå med material, men lagren sinar snabbt och allt kirurgiskt material är slut.

Under måndagen fick en hjälpkonvoj tillträde till norra delen av östra Ghouta. Enligt FN, som var delvist ansvarig för konvojen, avlägsnade den syriska regeringen viktigt sjukvårdsmaterial från konvojen. Behovet av livräddande medicinskt material är akut. Under militäroffensiven har 15 av de 20 sjukhus och kliniker som vi stöttar bombats eller beskjutits, alla med varierande skador. Fyra sjukvårdspersonal har dödats och tjugo skadats.

Läs mer: Sjukvården i östra Ghouta nära kollaps.

Relaterade nyheter

Läkaren Märit Halmin pratar med Alexander Uggla om sina känslor under uppdragen i Syrien, Jemen och Afghanistan.
Syrien

Podd: Läkaren Märit om att rädda liv bland ruiner

Läkaren Märit Halmin har behandlat krigsoffer i Syrien, Jemen och Afghanistan. I Läkare Utan Gränsers podcast berättar hon om sin familjs oro.

Syrien

”Jag lovade att rädda hans son”

"När han äntligen blev lugn kunde jag inte låta bli att garantera honom att han inte skulle förlora två söner på en natt. Tanken for genom mitt huvud - jag ska, och jag måste, rädda hans yngre sons liv."
- Akin Chan, kirurg i norra Syrien.

Tre år gamla Joud får behandling för sjukdomen thalassemi på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.
Syrien

Att behandla thalassemi i Syrien

Efter sju års krig i Syrien har patienter med kroniska sjukdomar inte fått den behandling eller de mediciner som de behöver. På Tal Abyad-sjukhuset i nordöstra Syrien behandlar vi barn med den ovanliga sjukdomen thalassemi.

En pojke med astma får hjälp på akutmottagningen på ett av våra sjukhus i Syrien.
Syrien

Vi måste få arbeta i hela Syrien

Vi ber än en gång att den syriska regeringen ger oss tillträde till hela Syrien så att vi kan ge människor vård, var de än befinner sig. I sju års tid har vi nekats tillträde trots de enorma behoven i landet.