Hoppa till huvudinnehåll
Läkaren Mårten Larsson och Catinka Agneskog på Bokmässan i Göteborg.
Publicerad 1 oktober 2019

Läkaren Mårten - Kan vi stoppa malaria?

Foto: Läkare Utan Gränser
Läkaren Mårten Larsson och Catinka Agneskog på Bokmässan i Göteborg.

Det här avsnittet av ”Uppdrag: Rädda liv”, som är inspelat live under Bokmässan i Göteborg, ägnar vi åt malaria. Varför går arbetet med att bekämpa sjukdomen så trögt, och vad bör man göra? Läkaren Mårten Larsson berättar. 

Just nu är malariasäsongen i full gång i Maiduguri, nordöstra Nigeria. ST-läkaren Mårten Larsson minns hur de svårt sjuka barnen fyllde sängarna på sjukhuset han arbetade på under sitt uppdrag där 2018.  

I de globala hållbarhetsmålen – antagna av FN – är ett av delmålen att utrota smittsamma sjukdomar. För malarians del handlar det om att minska både förekommandet och dödligheten med 90 procent till år 2030.  

– Just nu så tror jag inte att det låter helt realistiskt faktiskt. I de länderna där det finns mest malaria så ökar malarian, i alla länder utom Indien, säger Mårten.  

Catinka och Mårten spelar in podden inför publik på bokmässan
Foto: Läkare Utan Gränser
Mårten och Catinka spelade in podden inför publik på bokmässan

För kurvan planar ut. Sjukdomen minskade med både antal fall och mortalitet fram till 2015, men därefter har minskningen stannat av och i vissa områden även ökat igen. Varför är det så, vilka insatser behövs och går det ens att utrota en sjukdom?  

– Man har sett att sjukdomen minskat, men nu har kommit till en punkt där man måste titta mer specifikt på; var någonstans är det malarian inte minskar, och vad kan vi göra där. Och det man ser är att det framförallt är länder söder om Sahara, som många gånger har mycket andra problem också, än bara malaria, säger Mårten vidare.  

Lyssna på vår podcast här