Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Psykologen Monika om jordbävningen i Haiti

Publicerad 4 februari 2020
Catinka Agneskog och psykologen Monika Kullberg.
Foto: Läkare Utan Gränser.
Psykologen Monika Kullberg berättar om sitt arbete efter jordbävningen som drabbade Haiti 12 januari, 2010.

Den 12 januari 2010 drabbades Haiti av en jordbävning. Bara några dagar senare sätter sig psykologen Monika Kullberg på ett flygplan till Haiti för att ta hand om de psykiska såren hos de drabbade. 

– Jag minns att jag står i mitt kök, och jag hör det på radion. Och det första jag tänker är – ”åh nej… jag måste dit”. 

I den förödande jordbävningen dog hundratusentals människor, miljoner förlorade sina hem och 60 procent av Haitis sjukvårdssystem förstördes. Läkare Utan Gränser inledde då en av sina största akutinsatser någonsin. Men varför behövs psykologer efter en jordbävning, och hur viktigt är det i läkprocessen hos människor?

– Vår medicinska personal har så ohyggligt mycket att göra, så de hinner inte prata särskilt mycket med patienterna. Så om man har en patient som är rädd, som är orolig, som inte vill få sin behandling – då kliver vi in. 

– Det var många som inte visst vad en jordbävning var, och det gick väldigt mycket rykten – det är Gud som straffar Haiti, det kommer att komma en ny jordbävning, en större, och vi kommer alla dö. 

I podden berättar Monika också om tystnaden efter skalvet, de lokalanställda som fortsatte arbeta trots skalvet och de patienter som dröjer sig kvar i minnet.

I vår tidning Direkt nr 1 från 2010 kan du läsa mer om vår insats. Där finns också en längre text av Monika publicerad.

Vår poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog som jobbar på kontoret i Stockholm.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare