Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Sjuksköterskan Mia om en födelsedag på sjukhusgolvet

Publicerad 24 juli 2018
Foto: Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Mia Hejdenberg pratar med Catinka Agneskog om sitt arbete i en av de mest försummade konflikterna.

Sjuksköterskan Mia Hejdenberg arbetade som högsta chef för vår insats i Centralafrikanska republiken. På sin 36-årsdag väcks hon då väpnade grupper närmar sig. Vad ska hon göra för att skydda sin personal?

Mia berättar om arbetet och vardagen mitt i en krigszon och hur man som ung, västerländsk kvinna förhandlar med krigsherrar och rebeller.

– Självklart är det nervöst. Man sitter i ett möte med en rebelledare och dricker te samtidigt som man är omringad av beväpnade män som är hans livvakter. Jag kan fortfarande inte riktigt släppa tanken: nämen, inte kan väl lilla jag sitta här? skrattar Mia Hejdenberg.

vår poddserie på svenska

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Alexander Uggla som jobbar på kontoret i Stockholm.

Hur förhandlar man med gerillaledare? Hur hanterar man sina känslor då ett barn dör framför ens ögon? Hur håller man humöret uppe efter dramatiska räddningsinsatser ute till havs? Hur håller man liv i sin relation hemma? Och varför är ost så viktig i humanitära insatser? Alla fem poddavsnitt släpps samtidigt.

Kvinna i Läkare Utan Gränser t-shirt öppnar ett paket

För att vara där vi behövs, behöver vi dig

Vi är på plats i krig, kriser och naturkatastrofer. Klädda i enkla t-shirts når vi fram med livräddande vård till människors som annars lämnas utan. Vi gör det för att det behövs, och vi gör det tillsammans. Välkommen att bli en av oss idag!
Bli månadsgivare