Hoppa till huvudinnehåll

Podd: Vår humanitära rådgivare Pieter-Jan om Accesskampanjen

Publicerad 18 november 2019
Pieter-Jan van Eggermont och Catinka Agneskog
Pieter-Jan van Eggermont berättar om Acceskampanjen i poddavsnittet.
Foto: Björn Udd / Läkare Utan Gränser

När vi tilldelades Nobels fredspris 1999 använde vi prispengarna för att starta en kampanj för att alla ska få tillgång till livräddande läkemedel. Varför gjorde vi det? Och vad har hänt under de 20 åren sedan kampanjen startade?

En av de stora orsakerna till att Accesskampanjen inleddes var hiv-epidemin som rasade då. Vår humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont berättar om de förhållande som rådde.

– Det var en hård verklighet som vi mötte ute i fält. Det var väldigt upprörande att de få behandlingar som fanns inte var tillgängliga för våra patienter, bara på grund av priset, säger Pieter-Jan.

Den här upprördheten fick sedan sitt utlopp i att Accesskampanjen grundades för 20 år sedan. En hel del saker har förändrats sedan dess. Läkare Utan Gränser har bidragit till forskningssatsningar för försummade sjukdomar och fått läkemedelsbolag att erbjuda mediciner till lägre priser.

– En direkt framgång blev kostnaden på hiv-behandling. Efter att patentlagarna luckrades upp och generiska alternativ släpptes in på marknaden sjönk priset med 99 procent. Det är spektakulärt, säger Pieter-Jan.

VÅR PODDSERIE PÅ SVENSKA

Uppdrag: Rädda liv är Läkare Utan Gränsers poddserie där svenska fältarbetare delar med sig av det roliga, det tråkiga och det oväntade i personliga samtal om sina uppdrag världen över. Podcasten görs av Catinka Agneskog, Sonja Leister och Björn Udd som jobbar på kontoret i Stockholm.

En hälsoinformatör från Läkare Utan Gränser talar med en grupp människor i Hong Kong om hur de kan skydda sig mot det nya coronaviruset. Februari 2020.

Tillsammans mot covid-19

Virus känner inga gränser. Det gör inte vårt arbete heller. Med 50 års erfarenhet av kriser och epidemier gör vi nu allt vi kan för att bekämpa det nya coronaviruset.

Var med oss i kampen mot covid-19!
Ge en gåva