Hoppa till huvudinnehåll
Alexander Uggla och Anneli Eriksson
Publicerad 27 september 2018

Sjuksköterskan Anneli om kampen mot ebola

Foto: Läkare Utan Gränser
Sjuksköterskan Anneli Eriksson pratar med Alexander Uggla om hur det är att arbeta i ett ebolautbrott.

Sjuksköterskan Anneli Eriksson har arbetat i inte mindre än två ebolautbrott, i Liberia och i det pågående i Kongo-Kinshasa. I podden berättar Anneli hur en fruktad sjukdom kan gå från skräck och sorg, till hopp om framtiden.

Poddavsnittet tar avstamp 2014. Ebolautbrottet i Västafrika pågår som värst. Smittkurvan går rakt uppåt och Läkare Utan Gränser är då i princip ensamma i det här infernot. Då sätter sig sjuksköterskan Anneli Eriksson på ett flygplan till Liberia.

Där möter hon bland annat Emmanuel, en pojke i samma ålder som hennes tvillingsöner hemma. Han kommer att få en speciell plats i hennes hjärta.

– För de som kom in och redan mådde jättedåligt var chansen väldigt liten att överleva, även om vi försökte allt. Jag minns särskilt Emmanuel, för han var precis en sådan patient. Men han var samtidigt en liten kille på 14 år, precis som mina tvillingar, säger Anneli Eriksson.

I augusti i år bröt ett – tillsvidare relativt litet – ebolautbrott ut i nordöstra Kongo-Kinshasa. Det var egentligen värsta tänkbara området för ett ebolautbrott eftersom det råder en konflikt sedan 90-talet. Här möter hon hopp, men också rädsla när febern drabbar henne. Är det bara magen som krånglar, eller har ebolan slagit klorna i henne också?

Lyssna på vår podcast här