Hoppa till huvudinnehåll

Rapport från ett land i kris

Publicerad 23 november 2017
Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter som bor utanför Abs, Jemen.
Foto: Ainhoa Larrea/Läkare Utan Gränser
Saleh Mohammed och hans två år gamla dotter bor utanför Abs, Jemen. De flesta av flickans syskon är döda.

Kriget i Jemen fortsätter att drabba civilbefolkningen. Nyligen beslutade den saudiledda koalitionen att stänga Jemens gränser för humanitärt bistånd, något som bara gör en outhärdlig situation ännu värre, skriver vår läkare David Noguera.

”Läkare Utan Gränser kämpar för att ge livräddande sjukvård i Jemen nu när gränserna har stängt. Förra veckan blev flygplan som en gång transporterat medicinsk utrustning stående på marken, fartyg som fraktat livsavgörande läkemedel och medicinsk utrustning avvisades från hamnen i Aden. Även om blockaden delvis hävdes förra veckan förblir de viktigaste rutterna för hjälpen stängda och det är oklart vilken grad av tillgång humanitära organisationer kommer att ha de närmaste veckorna. För att förstå vilka djupgående effekterna av dessa åtgärder måste man först se omfattningen av lidandet i landet.

Kriget, som pågått i mer än två år, har spritt död över hela landet: från det kolerautbrottet tidigare i år till den svåra undernäringen som drabbat stora delar av befolkningen. Under tiden har hundratals vårdinrättningar helt eller delvis förstörts, andra har övergivits då personalen inte fått lön på mer än ett år.

Vi visste inte om hon skulle överleva

När jag besökte Jemen i september åkte jag till staden Abs där vi stöder det enda fullt fungerande sjukhuset i området. Innan konflikten eskalerade var sjukhuset menat att bistå cirka 100 000 personer. Idag är den siffran en miljon. Det finns ingen annan hälso- och sjukvård tillgänglig för människorna som bor farligt nära frontlinjen, cirka 50 kilometer bort.

Patienterna köade i den tryckande värmen utanför sjukhuset på landsbygden i Abs. På undernäringskliniken träffade jag Fatma, en nio år gammal flicka som låg apatisk och utmärglad i sin lila klänning. Personalen hade behandlat henne för akut undernäring tidigare i år, men nu var hon tillbaka. Hon var ett av de värsta fall av undernäring som de någonsin sett. Vi visste inte om hon skulle överleva.

Veckan innan gränserna stängdes hade sjukhuset 980 akutbesök. Läkare utförde 110 operationer och barnmorskor bistod vid cirka 20 förlossningar varje dag. Nu varnar den saudiledda koalitionen humanitära organisationer för att undvika "stridsområden". Det skulle utesluta tusentals människor från sjukvård i områden som omvandlats till krigszoner.

Två av hans barnbarn hade dött 

Även sjukhuset i Abs, som skyddas enligt internationell humanitär rätt, bombades av den saudiledda koalitionen i augusti förra året: 19 personer dödades och 24 skadades. Bombningen var och förblir oacceptabel.

Många människor har inte tillgång till sjukvård under dessa omständigheter, och miljontals människor som flytt på grund av kriget är i behov av grundläggande hjälp.

Innan jag lämnade Abs besökte jag ett vindpinat läger öster om staden, där människor på flykt har levt i mer än två år. Det finns praktiskt taget ingen hälso- och sjukvård eller infrastruktur i lägret, och rent vatten når fram bara var tionde dag.

En äldre man vid namn Khatif lyfte sin skjorta för att visa ett obehandlat bråck som bultade på magen. Två av hans barnbarn hade dött sedan familjen flydde till lägret. Varför visste han inte, men han hade begravt dem på ett fält.

Men behoven blir bara större

De massiva behoven i Jemen har lett till att Läkare Utan Gränser skalat upp den medicinska insatsen. Vi har nästan 1 600 medarbetare i hela landet, av dem 82 internationella fältarbetare, som arbetar på 13 sjukhus och stöder ytterligare 18 sjukhus. Men behoven blir bara större. Även om alla parter i konflikten har ansvar för den nuvarande krisen, straffas försvarslösa civila hårt av den saudiledda koalitionens blockad.

Vi ser redan effekterna av gränskontrollerna. Bränslepriserna har höjts, vilket innebär att de som behöver sjukvård inte har råd att ta sig till sjukhus. Förråden av vissa läkemedel börjar ta slut och vår medicinska personal kan inte ta sig till Jemen för att ge livräddare vård.

Koalitionens ledare måste omedelbart öppna gränserna så att humanitärt bistånd kan nå dem som behöver den mest. Den saudiledda koalitionen har tidigare lovat att skydda "humanitära varor och personal vid inresa och utresa". För de miljoner människor i Jemen som saknar tillgång till rent vatten, mat och grundläggande sjukvård, måste detta löfte hållas.”

- David Noguera, läkare och ordförande för Läkare Utan Gränser i Spanien.