19 människor dödades och 24 skadades när ett sjukhus som vi stöttar under måndagseftermiddagen attackerades i ett luftangrepp i Jemen. Nio personer dog direkt i explosionen, däribland vår medarbetare Abdul Kareem al Hakeemi, och ytterligare fem avled senare av de skador som de ådrog sig i attacken.
– Det här är den fjärde attacken mot en av våra sjukvårdsinrättningar på mindre än ett år. Än en gång bevittnar vi de tragiska konsekvenserna av bombningen av ett sjukhus. Än en gång har ett fullt fungerande sjukhus fullt med patienter bombats i ett krig som inte visar någon respekt för vårdinrättningar eller sjuka och skadade, säger Teresa Sancristóval vid vår akutenhet i Jemen.
Vi har stöttat Abs-sjukhuset, som ligger i Hajjah-provinsen i nordvästra Jemen, sedan juli 2015. Sjukhuset förstördes delvis i attacken och alla återstående patienter och personal har evakuerats. Vi har vid upprepade tillfällen delat sjukhusets GPS-koordinater med alla parter i konflikten, inklusive den saudiledda koalitionen, och dess plats var väl känd.
Fortsatta sjukhusattacker trots FN-resolution
Vi begär att alla parter, i synnerhet den saudiledda koalitionen som är ansvarig för attacken, ska garantera att sådana här angrepp inte händer igen.
– Trots den senaste FN-resolutionen, som skulle stoppa sjukhusattacker, verkar ingenting göras för att parterna i konflikten i Jemen ska respektera patienter och medicinsk personal. Utan åtgärder är dessa gester meningslösa. Oavsett om attacken var avsiktlig eller resultatet av försummelse är det här oacceptabelt, säger Teresa Sancristóval.
Sedan juli förra året har 4 611 patienter vårdats vid Abs-sjukhuset, det största fungerande sjukhuset i västra Hajjah-provinsen. Det hade en akutmottagning med 14 sängar, en kirurgi- och en förlossningsavdelning. Under de senaste veckorna har antalet skadade som sökt vård ökat, mestadels på grund av sammanstötningarna och flygattackerna i området.
”De borde varit säkra på ett sjukhus”
– Människor i Jemen fortsätter att dödas och skadas när de söker vård. Våldet i Jemen har blivit en oproportionerligt stor börda för den civila befolkningen. Vi vill uttrycka vår upprördhet över att vi ännu en gång behöver skicka kondoleanser, den här gången till elva familjer. De som dog borde ha varit trygga och säkra när de befann sig på sjukhuset, säger Teresa Sancristóval.
När sjukhuset bombades befann sig 23 patienter på kirurgiavdelningen, 25 på förlossningsavdelningen, 13 barn var nyfödda och tolv barn var inskrivna på den pediatriska avdelningen. Sjukhuset hade under gårdagen tagit emot flera människor med krigsskador och det är oklart exakt hur många som befann sig på akutmottagningen.
Våra tankar är hos Abdul Kareem Al Hakeemis familj och alla de andra som förlorat anhöriga.
Vi är verksamma vid elva sjukhus och vårdcentraler i Jemen och utöver det stöttar vi 18 vårdinrättningar i landet. Vi har fler än 2 000 anställda i Jemen och av dem är 90 internationell personal.