Hoppa till huvudinnehåll
En man håller om en kvinna som ligger i en sjukhussäng. Tillsammans tittar de på ett nyfött barn.
Publicerad 16 juni 2023

Respektfulla förlossningar förbättrar kvinnors hälsa

Foto: Gaby Oraa
Roxana Alvarez och Aroldo tittar på sin son Natanael som nyligen föddes på sjukhuset i Anzoátegui som Läkare Utan Gränser stödjer.

På sjukhuset Jesús de Nazareth arbetar Läkare Utan Gränser med den medicinska personalen för att säkerställa att kvinnor och deras barn får respektfull och högkvalitativ vård under förlossningen.  

Klockan är nio på morgonen och Roxana Alvarez, 24 år, anländer till sjukhusets mödravårdsavdelning. Hennes ansikte är förvridet av smärta och oro. Hon är gravid i 40:e veckan och har starka sammandragningar. Roxana undrar var och under vilka förhållanden hon ska föda. Den tjänstgörande läkaren undersöker henne och bekräftar vad hon redan vet: hon är öppen fyra centimeter – förlossningen har börjat.  

Läkaren lugnar Roxana genom att hälsa henne välkommen till förlossningsrummet och förklarar att hon kommer att behandlas med respekt under hela förlossningen. Det innebär bland annat att hon kommer att få löpande information om processen och att hon får ha med sig någon hon själv väljer. Roxana ler lättat, tar ett djupt andetag och ber att få ha med sin mamma, Rosa Angélica Betancourt.  

När sköterskan ber henne komma in i rummet förstår Rosa Angélica inte riktigt vad som händer. Det är hennes första barnbarn och hon är nervös. Hon har aldrig hört talas om att mödrar kan vara med sina döttrar när de föder. Hon går in i rummet och under de kommande fem timmarna överöser hon Roxana med kärlek och systerskap. Hon håller hennes händer, kysser hennes panna och andas med henne genom varje sammandragning.  

Venezuela | Roxana Alvarez låter oss ta del av ett av hennes mest sårbara och modigaste ögonblick, när hon möter sin son Natanael för första gången.

Kvinnor ska komma stärkta ur förlossningen 

Respektfulla och värdiga förlossningar innebär att man ser till att kvinnor får en säker förlossning, att kvinnor har rätt att få information om processen och att bestämma hur de vill att den ska ske.  

Tyvärr har många kvinnor runt om i världen inte tillgång till högkvalitativ medicinsk vård under sin förlossning, vilket ofta leder till allvarliga komplikationer eller till och med dödsfall. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) dör 830 kvinnor varje dag på grund av komplikationer i samband med graviditet eller förlossning som hade kunnat förebyggas.  

Venezuela är ett land som har stått inför allvarliga ekonomiska och sociala utmaningar under de senaste åren, vilket har påverkat tillgången till hälso- och sjukvård. Läkare Utan Gränser arbetar med hälso- och sjukvårdsmyndigheter i flera områden i Venezuela för att främja kvinnors tillgång till optimal vård för sexuell och reproduktiv hälsa, samt respektfulla och säkra förlossningar.  

- Vi ser till att hela vårt team arbetar för att ge kvinnor en respektfull och värdig förlossning och att ständigt förbättra kvaliteten på vården, säger Yirlendy Salazar, samordnare för mödravården på Jesús de Nazareths sjukhus. 

Tårar av glädje 

När Roxana hör sin lilla pojke skrika för första gången brister hon ut i gråt, tillsammans med sin mamma. Den nyfödde heter Natanael och så snart han är född läggs han vid sin mammas bröst för att de ska få en tidig anknytning. Han väger 3,5 kilo och mäter 52 centimeter. Han är ett starkt och friskt barn.  

Roxana hyllar den vård hon fick av den medicinska personalen och det faktum att hon tilläts fatta välgrundade beslut om sin förlossning.  

- Jag kände mig lyssnad på och respekterad. Det var ett mycket speciellt ögonblick för mig, jag kände att jag var i goda händer, säger hon. 

Medan lilla Natanael sover berättar Roxana att hon och hennes man Aroldo Azocar för några månader sedan var oroliga för om de skulle ha råd med en förlossning på en privat klinik och om de skulle få vård av hög kvalitet i det offentliga systemet. Hon kom till det här sjukhuset eftersom det låg närmast. Hon säger att hon kommer rekommendera sin syster, som ska föda om några veckor, att söka sig till samma sjukhus.  

Effekterna av respektfulla förlossningar i Venezuela 

För att förbättra vårdkvaliteten samarbetar vi med den lokala vårdpersonalen för att säkerställa att kvinnor som kommer till sjukhuset får sina behov tillgodosedda. 

Genom hälsofrämjande team i lokalsamhällena ökar vi dessutom medvetenheten om vikten av en säker förlossning, och teamen uppmuntrar gravida kvinnor och deras familjer att aktivt delta i vårdprocessen. Denna medvetenhet kan bidra till att minska antalet onödiga ingrepp och förbättra kvaliteten på den medicinska vården.  

- Att främja en kultur av respekt och stöd för gravida kvinnor bidrar direkt till deras psykiska och känslomässiga hälsa, vilket påverkar deras och deras barns fysiska välbefinnande, säger Richard Ferreira, Läkare Utan Gränsers medicinska samordnare i delstaten. 

Få nyheter och inspirerande berättelser i inkorgen
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare