Hoppa till huvudinnehåll

Södra Afrika: Stor förstörelse i cyklonens spår

Publicerad 19 mars 2019
Vägar och broar i det cyklondrabbade området i Zimbabwe har spolats bort.
Foto: Läkare Utan Gränser

Cyklonen Idai slog till mot Afrikas östra kust den 14 mars och har orsakat stor förödelse i Moçambique, Zimbabwe och Malawi. Stora områden är fortsatt avskurna från hjälp och för att undvika epidemier är det avgörande att få igång sjukvården och se till att människor får tillgång till rent vatten de närmaste dagarna.

Omfattningen av katastrofen är hittills inte klar, men myndigheterna befarar att tusentals människor har dött. Läkare Utan Gränser har skickat flera akutteam till de drabbade områdena och gör allt för att nå människor i behov av hjälp.

Moçambique – kuststaden Beira träffad av vindar på över 200 km/h

Cyklonen Idai nådde Beira den 14 mars. Beira har runt 400 000 invånare och är en viktig knutpunkt för sjöfart och handel i regionen. Cyklonen har orsakat stor förstörelse längs kusten i provinserna Sofala, Zambézia och Inhambane. Området runt Beira är i det närmaste ödelagt, huvudvägarna till staden är avskurna och de flesta byggnader står under vatten. Därtill är området helt utan elektricitet och svårigheter att kommunicera gör det svårt att veta omfattningen av katastrofen.

Myndigheterna har sagt att de befarar att så många som 1000 människor kan ha omkommit men ingen vet ännu hur många som har förlorat livet.

På sjukhuset i Beira är operationssalen och flera avdelningar förstörda. Sjutton vårdcentraler i området har också lidit stora skador av vind och vatten, vilket gör att tillgången på sjukvård är mycket begränsad i nuläget. Läkare Utan Gränsers ordinarie verksamhet i Beira har avbrutits (samtlig personal är oskadd) och den 19 mars ankom ett akutteam för att påbörja en nödinsats med sjukvård och rent vatten.

Zimbabwe – akutteam på väg till cyklondrabbade Chimanimani

Stormen Idai nådde Chimanimani-distriktet i Zimbabwe sent på fredagen den 15 mars. I Chimanimani bor ca 30 000 människor och de flesta vägar och broar till området är förstörda.

Ett akutteam från Läkare Utan Gränser jobbar på att ta sig till Chimanimani som i dagsläget enbart kan nås med helikopter eller båt. Tills vidare har vi ett team på ett stabiliseringscenter ca 20 km från Chimanimani. Huvudfokus i denna fas är att ge sjukvård och hjälp till skadade och sjuka, och att bidra med rent vatten för att undvika epidemier.

Vi är oroliga för sjukdomar som malaria och kolera som en följd av översvämningarna. Hannes, sjuksköterska i Nsanje, Malawi.

Malawi – akutinsatser igång i översvämningsdrabbade områden

Det nordligaste område som drabbats av cyklonen Idai är Shire River i Malawi. Extremt omfattande regn har följt på cyklonen och lett till allvarliga översvämningar i Chikwawa och Nsanje. Hus som ligger nära floder har helt översvämmats och 11 000 familjer har evakuerats. Myndigheter har hittills bekräftat 56 döda och 577 skadade men det är mycket svårt att skapa sig en överblick av situationen.

Foto: Läkare Utan Gränser

 

Läkare Utan Gränser har startat akutinsatser i de värst drabbade områdena längs floderna, med hjälp av båt och helikopter. Tillgång till rent dricksvatten och sjukvård kommer vara mycket viktigt de kommande dagarna.

Stötta vårt arbete!

Swisha 900 60 32 och märk din gåva ”AKUT” för att stötta vårt arbete vid katastrofer som denna.

 

Medarbetare med en patient

Hur kan du stödja vårt arbete?

Det är tack vare dina och andras donationer som vi kan vara oberoende, neutrala och opartiska – en förutsättning för vårt arbete i konfliktområden. Med ett regelbundet stöd ser du till att vi har resurserna som behövs för att agera snabbt.
Bli månadsgivare