Hoppa till huvudinnehåll

Stenbockens systrar

Publicerad 8 juli 2015
Thomas Silfverberg, läkare
Thomas Silfverberg
Läkare
En liten kropp är väldigt känslig för kyla.
Foto: Thomas Silfverberg
En liten kropp är väldigt känslig för kyla.

Hon kommer till oss en blåsig afton. Hon är 12 år gammal och bär inte ett Höganäskrus i en svångrem runt halsen, utan sin två och en halv månader gamla syster. 

De båda systrarna är födda i Stenbockens stjärntecken. Systrarnas mor dog när den lilla flickan föddes. (Den mänskliga längtan efter barn är stark.) Det var femte gången som deras mor bar på ett barn. Efter den äldsta dottern hade hon fött tre barn som alla hade dött. Den femte förlossningen blev hennes egen död. Kvar blev dessa två systrar, den ena för ung för att axla modersrollen och den andra beskylld för hennes egen moders död. Fadern sörjer (i hemmet) och måste ta hand om jordbruket.

Det finns så många öden här. Det är mycket lidande och svårigheter. Här kan man inte vara annat än ödmjuk inför det som sker. Det är så mycket som man inte kan råda över. En 12-årig flicka får nu bli en mor. Men hon har ingen modersmjölk att ge och ingen annan kvinna vill amma ett barn som tagit sin moders liv. Det finns ingen bröstmjölksersättning i byn där systrarna bor. Och även det hade funnits så finns det inte något rent vatten att blanda ut det med (har man inte regnvatten tar man dricksvatten från vattenpölarna). Så den nyfödda flickan blir undernärd. När hon kommer till oss väger hon inte ens 2,5 kilo.

Den äldre systern vet att situationen är hopplös. Men hon har själv valt att ta hand om sin syster och ge henne chans till livet. Hon är helt beroende av oss. Hon tittar på mig, nej, hon betraktar mig med lugna ögon. Hon förstår inte vad som sägs på ronden där språket är franska. Inga ord lämnar hennes läppar. Men i hennes ögon finns en liten gnista av hoppfullhet och när sköterskorna kommer med leksaker till den lilla ler hennes ögon mot oss. Det är ögonblick som det här som jag arbetar för.

Det har blivit kallare här de senaste dagarna. Det är den torra och svala säsongen. Här råder halvöken med heta dagar och kalla nätter. Vi befinner oss strax söder om Stenbockens vändkrets. Nu när solen står i zenit i Kräftan är det kallt i för de som inte har en filt (som dock oftast full med loppor) att dra över sig på natten. Jag läser att ett av stjärntecknet Stenbockens kännetecken är förmåga att leva i ogästvänliga omgivningar. Jag hoppas och tror att så är fallet för dessa Stenbockens systrar.