Hoppa till huvudinnehåll

Stridande parter måste sluta bomba sjukhus i Syrien

Publicerad 29 september 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.

En ambulans som förstörts i bombattacken mot sjukhuset Hama Central/Sham, Syrien.

Sjukhuset Hama Central/Sham, som vi stödjer, utsattes i tisdags för ett bombanfall och tvingades ur drift. Nu står människor utan alternativ till livräddande sjukvård när de behöver den som mest. Vi kräver att alla stridande parter slutar bomba sjukhus. 

Den 26 september klockan 06:30 lokal tid träffades Hama Central/Sham-sjukhuset i Idlib-provinsen, Syrien, i ett bombanfall. Sjukhuset är ur drift men lyckligtvis dog inga patienter eller medarbetare i attacken.

Sedan den 19 september har bombningar över Syriens nordvästra provinser intensifierats, vilket tvingat ett flertal sjukhus att stänga. De sjukhus som fortfarande är i drift är nu överfulla och kämpar för att hantera de många sårade som kommer in.

Hama Central/Sham-sjukhuset är ett av de mest betydelsefulla sjukhusen i södra Idlib och norra Hama. Det var den enda vårdinrättning i området som fortfarande kunde genomföra stora livräddande operationer när andra sjukhus bombats eller evakuerats. Efter attacken i tisdags har kapaciteten för livräddande vård minskat dramatiskt, en situation som dessvärre är synonym för hela regionen.

– Vi förväntade oss att en attack skulle ske. Sjukhuset har drabbats av fler än tio bombanfall sedan det öppnade 2012, säger sjukhusets ansvarige.

En betydande del av de som drabbats av bombanfallen är civila

Sex andra sjukhus och vårdcentraler som Läkare Utan Gränser stödjer i provinserna Idlib och Hama tog emot 241 sårade mellan den 20 och 27 september. De har också rapporterat 61 döda. Ett av sjukhusen har beslutat att evakuera alla patienter och dra ner på aktiviteter i rädsla för att bli bombade. De andra sjukhusen fortsätter att ta emot patienter, men är ständigt oroliga för att utsättas för bombanfall.

En ovanligt stor andel av de sårade har varit allvarliga fall. Detta hör ihop med de uppgifter vi får att patienter håller sig borta från sjukhus eftersom de fruktar att bombas där. 129 av de skadade, mer än 50 procent, är kvinnor och barn under femton år, vilket indikerar att en betydande del av de som drabbats av bombanfallen är civila.

Läkare Utan Gränser har skyndsamt försett de sjukhus som fortfarande är öppna med medicinsk utrustning och läkemedel för att hjälpa dem att upprätthålla viktig livräddande vård. Men stödet har bara en begränsad effekt när inrättningarna inte är säkra från pågående bombningar.

– Det är skandalöst att sjukhusen i Idlib inte är säkra från bombningar. Enligt internationell humanitär rätt har alla behövande, oavsett om de är stridande eller civila, rätt till vård och sjukhus får inte attackeras. Alla stridande parter, och de som stödjer dem politiskt och ekonomiskt, måste stå fast vid de åtaganden de förbundit sig till genom FN-resolutioner. Om de verkligen hade velat upprätthålla sitt ansvar och undvika bombningar av sjukvårdsinrättningar, skulle de säkerligen kunna göra det, säger Brice de le Vingne, insatsansvarig på Läkare Utan Gränser.

Läkare Utan Gränser har sedan 2014 gett stöd till Hama Central/Sham-sjukhuset genom månatliga medicinska donationer. Läkare Utan Gränser driver fyra vårdinrättningar och tre mobila klinker i norra Syrien. I de områden där Läkare Utan Gränser inte kan vara direkt närvarande samarbetar vi med fem anläggningar och ger stöd på distans till 73 vårdinrättningar. Ingen personal från Läkare Utan Gränser är på plats i de inrättningar vi stödjer. Läkare Utan Gränsers verksamhet i Syrien omfattar inte områden som kontrolleras av IS-grupper eftersom deras ledare inte kunnat ge några försäkringar om säkerhet och opartiskhet. Läkare Utan Gränser arbetar inte heller i de statskontrollerade områdena eftersom våra tillståndsansökningar hittills inte har resulterat i åtkomst. För att försäkra oss om oberoende från politiska påtryckningar tar Läkare Utan Gränser inte emot statlig finansiering för vårt arbete i Syrien. 

Relaterade nyheter

En operationssal på Tal Abyad-sjukhuset i Syrien strax söder om den turkiska gränsen.
Syrien

Det tysta kriget

"I vissa delar av Syrien kan du se och höra kriget. Andra områden är tysta, det finns inga ljud som vittnar om det pågående kriget. Men lidandet är fortfarande stort och traumatiska händelser sker dagligen."
– Diala Ghassan, som besökt Tal Abyad-sjukhuset i Syrien.

Ambulans utanför sjukhuset i Tal Abyad, Syrien.
Syrien

Skadade syrier får inte sjukvård i Raqqa

Striderna kring den syriska staden Raqqa leder till att sjuka och skadade har mycket svårt att få akut livräddande sjukvård. Det är nästan omöjligt för människor att fly ut ur staden. Många krigsskador blir allvarligt infekterade och människor dör innan de får vård.

Våra team finns på plats i Menbij-lägret för att bistå syriska internflyktingar.
Syrien

Flygattacker eller minfält – det enda Raqqas invånare har att välja på

Striderna fortsätter i den syriska staden Raqqa. Befolkningen måste nu ta ställning till om de ska stanna kvar trots bomberna som faller eller om de ska försöka fly genom aktiva frontlinjer och minfält.

Vi fördömer alla former av attacker på våra sjukhus, vår personal och våra patienter.
Syrien

Vi fördömer intrånget på sjukhus i västra Syrien

Den 29 april utbröt intensiva strider på ett sjukhus som vi stödjer utanför Damaskus i sydvästra Syrien. Vi tolererar inte sådana attacker och har därför beslutat att dra tillbaka vårt stöd till regionen tills dess alla stridande parter respekterar vårt arbete.