Hoppa till huvudinnehåll

Syrien: Barn dör i spåren av covid-19

Publicerad 1 september 2020
En flicka som bor i lägret Al-Hol i Syrien tittar genom ett stängsel.
Foto: Ricardo Garcia Vilanova
I al-Hol-lägret, i nordöstra Syrien, bor runt 65 000 människor. Över 90 procent är kvinnor och barn, två tredjedelar är under 18 år.

Det första fallet av covid-19 har bekräftats i al-Hol-lägret. Samtidigt ökar antalet covid-19-fall drastiskt i hela nordöstra Syrien. Pandemin har fått katastrofala konsekvenser för regionen, där 700 000 internflyktingar befinner sig.

Här berättar Will Turner, Läkare Utan Gränsers akutsamordnare för Syrien, om situationen i nordöstra Syrien och i det ökända al-Hol-lägret där sjukvårdssystemet är lamslaget av pandemin.

Hur ser situationen ut gällande covid-19 i nordöstra Syrien?

Antalet sjukdomsfall ökar. Den 22 augusti hade vi 394 bekräftade fall av covid-19 vilket är en ökning med 70 procent på en vecka. Ungefär en fjärdedel av de smittade är sjukvårdspersonal. Det finns bara begränsad testkapacitet, men av de tester som görs är ungefär hälften positiva. Detta tyder på att sjukdomen sprids väldigt snabbt. Just nu är städerna Hassakeh och Qamishli så kallade hot spots för utbrottet, men vi befarar att den tätbefolkade storstaden Raqqa kan drabbas näst. 

Samtidigt som allt fler insjuknar i covid-19 är sjukvårdssystemet extremt bräckligt efter över nio år av krig. Det finns ytterst få sjukhusbäddar, isolerings- och intensivvårdsplatser. Det finns bara ett dedikerat covid-19-sjukhus i nordöstra Syrien, som vi stöttar i samarbete med kurdiska Röda Halvmånen. Vi har även hjälpt till att renovera en isoleringsavdelning med 48 bäddar på Hassakeh sjukhus, vilket är det största sjukhuset i regionen. Dessutom har vi i samarbete med lokala hälso- och sjukvårdsmyndigheter utbildat personal i hela regionen.

Vilka indirekta följer har pandemin haft på sjukvården?

Vi är väldigt oroliga att så många sjukvårdsanställda har blivit sjuka. Det är inte bara påfrestande för de som är sjuka, det innebär också att de, och alla kollegor som de varit i kontakt med, måste sättas i karantän. Detta har lett till att många av de redan få sjukvårdsinrättningar i området tvingats stänga helt.

Hur är situationen gällande covid-19 i al-Hol-lägret?

Det första fallet av covid-19 har bekräftats i lägret, och vi är oroliga för vad som kan hända härnäst – al-Hol är inte förberett för ett sjukdomsutbrott. Det har byggts en isoleringsavdelning, men den är inte redo att användas än. Det saknas personal och det finns inte tillgång till rent vatten, så både hygien och smittskyddsåtgärder är svåra att upprätthålla. Det är inte förvånande att människor i lägret som uppvisar symptom på covid-19 tvekar att söka vård där.

Al Hol-lägret, det största lägret i nordöstra Syrien.
Foto: Ricardo Garcia Vilanova
Al-Hol-lägret är det största lägret i nordöstra Syrien.

Lägret är överfullt och det är i princip omöjligt för människor att hålla avstånd, vilket är väldigt oroande. Runt 65 000 personer bor här och i snitt delar runt sju personer på ett tält. Vårt team uppskattar att runt 1 900 personer i al-Hol tillhör riskgrupper, många har underliggande sjukdomar och Läkare Utan Gränser gör vad vi kan för att förse dem med läkemedel, tvål och förnödenheter. Detta är särskilt viktigt, eftersom människorna inte får lämna lägret.

Vilka indirekta följer har pandemin för de som bor i al-Hol?

Ungefär 90 procent av de som bor i al-Hol-lägret är kvinnor och barn, de drabbas hårt nu när det bara finns väldigt begränsad tillgång till sjukvård. Under en vecka i augusti dog sju barn under fem år. Mammorna berättade fruktansvärda historier hur de gick från klinik till klinik med sina barn för att finna en vårdinrättning som var öppen. Just nu finns bara fem öppna vårdcentraler i lägret, i maj var det 24 stycken. En av dessa vårdcentraler drivs av Läkare Utan Gränser i den delen av lägret som kallas ”annexet”, där vi sedan slutet av juli har tagit emot fler än 1 000 patienter. Vi driver också ett tältbaserat sårvårdsprojekt för de som inte har möjlighet att ta sig till en klinik.

Det finns tre fältsjukhus i lägret, men inget av dessa fungerar fullt ut just nu. Fram till förra veckan fanns ingen akutvård i lägret överhuvudtaget. Nu har man lyckats återuppta akutvården, men det är oklart hur länge det kan upprätthållas. 

I sensommarhettan behövs rent vatten och bättre hygien i lägret. Just nu pågår till exempel ett utbrott av akut vattnig diarré i lägret som drabbar små barn hårdast, och i juli ökade antalet barn som fick läggas in på vår undernäringsklinik med 70 procent.

Al-Hol-lägret är det största lägret i nordöstra Syrien. Där finns sedan nästan två år tillbaka runt 65 000 människor. Över 90 procent är kvinnor och barn, två tredjedelar är under 18 år. Lägret är stängt, vilket innebär att människorna där inte får lämna lägret, och skyddas av taggtråd och väpnade vakter. De flesta människorna kommer från Syrien och Irak och bor i lägrets huvuddel. I det så kallade annexet, vilket är högsäkerhetsdelen av lägret, bor runt 10 000 personer från flera olika länder. Flera regeringar och humanitära aktörer har varit ovilliga att bistå de som bor i annexet eftersom de inte vill sammankopplas med de människor som hålls i den delen av lägret.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare