Hoppa till huvudinnehåll

Tre döda i ny sjukhusbombning i södra Syrien

Publicerad 9 februari 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Tafas-sjukhuset är det senaste i raden av vårdinrättningar som träffats i flygattacker i södra Syrien de senaste månaderna.

Ytterligare ett sjukhus som Läkare Utan Gränser stöttar har attackerats, nu i Tafas i södra Syrien. Tre personer dödades och minst sex, varav en sjuksköterska, skadades.

Fältsjukhuset i Tafas, 12 km från gränsen till Jordanien, bombades under natten till den 5 februari.

Jag var på väg till sjukhuset för att hjälpa människor som skadats i bombräderna. Men så fort jag kom fram till sjukhuset blev jag själv skadad. Anställd vid Tafas-sjukhuset.

Delar av sjukhuset totalförstördes i flygattacken och det livsviktiga ambulanssystemet upphörde att fungera. Antalet bombräder i södra Syrien har ökat under de två senaste månaderna och Tafas-sjukhuset är den senaste vårdinrättningen som attackerats. Över 20 000 människor har flytt från staden Tafas och sökt skydd i omgivningarna.

– Jag var på väg till sjukhuset för att hjälpa människor som skadats i bombräderna. Men så fort jag kom fram till sjukhuset blev jag själv skadad. Allt hände väldigt snabbt. Jag såg något som såg ut som en explosion och ett ljussken, sen förlorade jag medvetandet i fem minuter. Mina kollegor såg mig ligga blödandes på marken och hjälpte mig, berättar en av de anställda vid Tafas-sjukhuset.

Desperat vårdbehov

Sjukhusbombningen innebär en ytterligare påfrestning för Syriens redan hårt belastade sjukvårdssystem. Det här betyder att fler människor hindras från att få den sjukvård de behöver. Samtidigt blir behovet av vård allt mer desperat. Konflikten är nu inne på sitt sjätte år och i takt med eskalationen av bombräder i södra Syrien fortsätter antalet drabbade att öka.

13 attacker bara i år

De urskillningslösa bombningarna har en stor inverkan både på civilbefolkningen och på vårdinrättningar. Trots att attackerna tydligt och under upprepade tillfällen fördömts av internationella organisationer tycks de ha normaliserats. Sedan början av året har 13 vårdinrättningar i Syrien attackerats, vilket bekräftar att sjukhus och kliniker inte längre är platser där våra patienter kan garanteras säkerhet.

Brott mot humanitär rätt

Till följd av den här händelsen uppmanar vi återigen samtliga parter i konflikten att respektera sjukvård och mänskligt liv. Vi fördömer starkt de upprepade attackerna mot livsnödvändig sjukvård. Sjukhusbombningarna är ett brott mot internationell humanitär rätt.

Hur stödjer Läkare Utan Gränser sjukhus i Syrien?

I nuläget driver vi sex vårdinrättningar i Syrien. Utöver det stödjer vi över 150 sjukhus i landet, eftersom säkerhetsläget begränsar möjligheterna att driva egna projekt. Stödet kan se olika ut: bland annat förser Läkare Utan Gränser de syriska sjukhusen med material, läkemedel och bränsle. Vi finansierar även sjukvårdspersonalens löner. Om sjukvårdsanläggningar i Syrien träffas i attacker står vi för reparationer och återuppbyggnad. Dessutom bidrar vi med teknisk och medicinsk rådgivning.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare