Hoppa till huvudinnehåll

Syriskt sjukhus sönderbombat

Publicerad 8 augusti 2016
Foto: Läkare Utan Gränser
Sjukhuset i den syriska staden Millis i Idlib-provinsen förstördes till stora delar, bland annat operationssalen, intensivvårdsavdelningen och den pediatriska avdelningen.

Ett sjukhus som vi stödjer i den syriska staden Millis i Idlib-provinsen totalförstördes i riktade bombattacker i lördags. Tretton människor dödades och sex skadades i attacken mot sjukhuset.

Bland dödsoffren finns fyra personer ur personalen och nio andra, av dem fem barn och två kvinnor. Dessutom skadades sex personer ur personalen vid lufträderna mot sjukhuset vid 14-tiden lokal tid.

– Flyganfallet mot ännu ett sjukhus i Syrien är en skandal. Varje gång ett sjukhus förstörs berövas syrier tillgång till sjukvård, säger Silvia Dallatomasina, ansvarig för våra insatser i nordvästra Syrien.

Erbjöd internflyktingar vård

Sjukhuset förstördes till stora delar, inklusive operationssalen, intensivvårdsavdelningen, den pediatriska avdelningen, omkring 80 procent av den medicinska utrustningen, ambulanserna och generatorn. Sjukhuset är nu stängt och har ingen verksamhet. Sjukhuset, som erbjöd vård till 70 000 människor i området, var inriktat på pediatrik. Många internflyktingar har sökt skydd i och kring staden Millis undan striderna i norra Syrien.

Sjukhuset erbjöd akutvård och konsultationer till omkring 250 patienter per dag, många av dem kvinnor och barn. Vi har stöttat sjukhuset med material och teknisk rådgivning sedan början av 2014, senare även med finansiellt stöd.

– Vi måste beundra modet och hängivenheten hos syrisk sjukvårdspersonal som fortsätter att arbeta mitt i ett krig där sjukhusen på regelbunden basis bombas eller beskjuts, säger Silvia Dallatomasina.

Stormakterna måste stoppa attackerna

– Vi upprepar vår uppmaning till alla dem som har inflytande över kriget i Syrien att snabbt åstadkomma en förändring för att få ett stopp på sjukhusattackerna. Den uppmaningen riktar sig även till fyra av fem av de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd som deltar i kriget, säger Silvia Dallatomasina.

Läkare Utan Gränser driver sex vårdinrättningar i Syrien. Utöver det stöttar vi över 150 sjukhus i landet eftersom säkerhetsläget begränsar möjligheterna att driva egna projekt.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare