Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusentals kämpar för sin överlevnad i Syrien

Publicerad 29 januari 2018
Foto: Omar Haj Kadour
Barn som flytt de intensiva bombningar som pågår i nordvästra Syrien. Nu bor de i ett tält som familjen bygger av järnstänger och plastskynken i den bittra kylan.

Intensiva bombningar i nordvästra Syrien har tvingat tiotusentals familjer på flykt sedan mitten av december. Det är en av de största flyktvågorna sedan kriget började för sju år sedan.

Det ökade våldet är koncentrerat till områden i provinserna nordöstra Hama, södra Aleppo och södra Idlib och orsakar enormt lidande för den redan hårt prövade civilbefolkningen.

Tiotusentals familjer har flytt norrut mot den turkiska gränsen. Där trängs de nu i tält och improviserade skydd i det bistra vintervädret.

Sexbarnspappan Abu Mustafa kom till Sarmada, en stad vid den turkiska gränsen, nära nog utan tillhörigheter. Han och 20 andra familjer har samlat ihop pengar för att hyra en bit jordbruksland för ungefär 1 000 dollar i månaden.

– Vi hade ingen annan utväg. Vi behövde någonstans att sova, berättar Abu Mustafa.

Familjerna har byggt tillfälliga skydd av järnstänger som de täckt med filtar och plastskynken. Det finns inga golv så barn och vuxna har inget skydd mot den kalla, fuktiga marken.

– Kylan kryper in överallt, säger Abu Mustafa.

 

 

Många byar övergivna

 

Många av dessa familjer lämnade sina hem med få eller inga tillhörigheter. Andra lyckades lasta bilar och traktorer med odlingsutrustning eller andra värdefulla ägodelar som de sedan kan sälja för att överleva. De säger att massflykten har lämnat många byar helt övergivna.

Formella läger i området har växt långt över sin kapacitet och de nyanlända måste finna skydd i något av de 160 tillfälliga läger som är utspridda över ett stort område. I dessa informella läger finns lite eller ingen service såsom vatten, sanitet, mat eller sjukvård.

– Skydden de bor i är inte lämpliga för människor. De översvämmas vid regn och är fulla av lera. Situationen är miserabel, säger Zuhair Kanjou, projektkoordinator i norra Syrien.

Humanitära organisationer drar ned

Det dåliga vädret och överfulla bosättningarna kan mycket väl leda till ytterligare försämring av flyktingarnas situation. Detta är allvarligt inte minst i ljuset av att många humanitära organisationer drar ned på sina aktiviteter i Syrien.

Läkare Utan Gränsers mobila sjukvårdsteam, bestående av en läkare och en barnmorska, gör cirka 60 patientkonsultationer om dagen i området.

– Människors hälsa är dålig. Luftvägsinfektioner är mycket vanligt. En del familjer har varit på resande fot i en vecka när de kommer hit och har sovit längs vägarna, under bar himmel, sade Mohammed Yaakoup, läkare och del av det mobila teamet.

– Patienter med kroniska sjukdomar inte tagit sin medicin på en månad. Vi har sett flera fall av högt blodtryck och diabetes. Barnen har inte vaccinerats på flera år.

Bombningarna fortsätter

Våra team har också delat ut hygienpaket samt filtar och liggunderlag som skydd mot kylan till över 1 000 familjer. Läkare Utan Gränser stöttar också lokala sjukvårdsinrättningar med mediciner och drivmedel till ambulanserna. De kommande veckorna planerar vi att utöka vaccinationsprogrammet. 

Under tiden fortsätter flygbombningarna att tvinga människor på flykt, om och om igen.

– En av bosättningarna som vi besökte attackerades flera dagar senare och människorna var tvungna att fly igen, säger Zuhair Kanjou avslutningsvis.
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare