Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals flyr våldet i Sydsudan till Uganda

Publicerad 23 november 2016
Foto: Charlotte Morris/Läkare Utan Gränser
Ett barn får behandling för undernäring på vår mobila klinik i flyktinglägret Bidi Bidi i Uganda.

Rapporter om våld, kidnappningar och våldtäkter har gjort att fler än 172 000 människor flytt från Sydsudan till Uganda de senaste månaderna. Men dåliga levnadsförhållanden i de provisoriska lägren i Uganda och bristande tillgång till rent dricksvatten gör att sjukdomar nu sprids.

– Jag kom till Uganda på grund av våldet i Sydsudan. Mina grannar släpades ut ur sitt hem av män. De hackade mannen i bitar och skar upp hans fru och kastade kroppen i floden. De skar också halsen av sonen och högg huvudet i två delar. Sedan slängde de pojkens kropp i vattnet, bredvid sin mors. Andra familjer kidnappades och jag var orolig att vi stod på tur, berättar 37-åriga Rose som kom till Uganda med sina fem barn för ungefär en månad sedan.

Rose är en av fler än 172 000 människor som har kommit till norra Uganda under de senaste tre månaderna. Alla flyr de från liknande traumatiska upplevelser.

Tillgång till mat och vatten är en daglig kamp

Den ugandiska regeringen har avsatt mark nära staden Yumbe för att ta emot de flyktingar som kommer. Men dessa "zoner", kända som Bidi Bidi flyktingläger, har snabbt blivit fulla. Regeringen har skapat nya "zoner" men de som arbetar med att ta hand om de nyanlända är överväldigade. Flyktingarna bor utan skydd eller trångt i små provisoriska hus med andra familjer, och tillgång till mat och vatten är en daglig kamp.

De dåliga levnadsförhållandena i lägret och bristande tillgång till rent dricksvatten har bidragit till att sjukdomar som malaria, luftvägsinfektioner, hudinfektioner, diarré och dysenteri sprids. Vi har också sett några fall av kolera.

66 000 liter vatten distribueras dagligen i lägret i Uganda.Vi arbetar med att förse människorna i lägret med rent vatten. Foto: Charlotte Morris/Läkare Utan Gränser. 

Därför har vi, och andra hjälporganisationer, öppnat en mottagning och en mobil klinik i lägret. Våra vatten- och sanitetsexperter har byggt ett antal toaletter och vattenpumpar. Dessutom distribueras 66 000 liter vatten dagligen i lägret.

Våldsamheter i Sydsudan

Den 8 juli bröt våldsamheter ut i Sydsudans huvudstad Juba. Omkring en månad senare lugnande situationen ner sig något, även om det fortfarande är spänt i staden. Men konflikten utlöste också våldsutbrott i omgivande städer och byar.

Människor berättar att de har sett familjemedlemmar, grannar eller vänner blivit skjutna framför deras ögon medan andra rapporterar att deras män försvunnit från arbetet, troligen bortförda av beväpnade män. Vi får också rapporter om fruktansvärda våldtäkter.

Många berättar att de inte hade tid att hämta sina tillhörigheter eller ens vänta på familjemedlemmar innan de tvingades fly. Flera fick gå upp till nio dagar och gömma sig i buskarna från beväpnade män för att nå säkerheten i Uganda.

Äntligen i säkerhet

Lägret fortsätter att växa och tusentals människor tar sig över gränsen varje dag. Vi kommer att fortsätta se över människors hälsa och sanitära behov. Även om förhållandena i lägret behöver förbättras och folk har gått igenom enormt traumatiska händelser, känner många ofta även lättnad över att vara i säkerhet. De är på en plats där inga skott avlossas och kan börja bygga upp sina liv igen - om än från ingenting.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare