Hoppa till huvudinnehåll
Ett barns arm mäts för undernäring med ett måttband som visar på röd nivå.
Publicerad 15 oktober 2024

Undernäring i Sudan - 5 000 barn utan vård

Foto: Mohammed Jamal
Ett barn undersöks för undernäring på Läkare Utan Gränsers mottagning i Zamzam-lägret. Mottagningen har nu tvingats stänga.

Läkare Utan Gränser tvingas stänga sin öppenvårdsmottagning för 5 000 barn med akut undernäring i Zamzam-lägret för internflyktingar i Norra Darfur i Sudan. En direkt följd av att stridande parter har blockerat leveranser av mat, mediciner och andra livsnödvändiga förnödenheter i flera månader. 

När förnödenheterna började ta slut i slutet av september, tvingades Läkare Utan Gränser att stänga sin öppenvårdsmottagning för 5 000 barn, varav 2 900 barn hade diagnostiserats med akut undernäring. Nu är det endast Läkare Utan Gränsers sjukhus med 80 vårdplatser som kan behandla de barn med störst risk att dö.

Det finns ett akut behov av leveranser av näringsberikade produkter och mat för att hjälpa befolkningen, som för närvarande befinner sig i en katastrofal situation, säger Michel-Olivier Lacharité, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i lägret.

Läkare Utan Gränser uppmanar beslutsfattare, regeringarna, allierade till de stridande partnerna, Rapid Support Forces (RSF) och Sudans armé att underlätta leveransen av humanitär hjälp till lägret i Sudan.

Begränsade leveranser har börjat anlända de senaste veckorna men antalet är fortfarande långt ifrån tillräckliga för att möta behoven hos de som lider av undernäring i Zamzam-lägret, som har en befolkning på cirka 450 000 personer.

Ett barn dör varannan timme

Krisen har fått bredare internationell uppmärksamhet sedan IPC:s globala kommitté för granskning av hungersnöd i augusti drog slutsatsen att en svältkatastrof pågår i Zamzam-lägret. Tidigare i år visade Läkare Utan Gränsers egna undersökningar att 30 procent av barnen i lägret var undernärda, och man uppskattade att i genomsnitt ett barn dog varannan timme till följd av undernäring. Eftersom den nuvarande krisen också begränsar Läkare Utan Gränsers möjlighet att samla in nya data, är den aktuella dödsfrekvensen bland barn okänd.

Under de senaste dagarna har vi sett några positiva tecken, med lastbilar som anlänt efter månader av nästan fullständig blockad runt lägret. Men dessa leveranser räcker inte, säger Lacharité.

Parterna i konflikten måste erkänna allvaret i situationen och tillåta att fler lastbilar anländer. Om vi ska kunna möta behoven måste även andra biståndsorganisationer öka sina insatser avsevärt, och alla diplomatiska aktörer som förhandlar med parterna i konflikten måste övertyga parterna om att säkerställa att leveranserna fortsätter under de kommande månaderna.

För att tillhandahålla en månads nödransoner (cirka 500 kalorier per dag och person) till lägrets 450 000 personer skulle det behövas 100 lastbilar per månad. Nivåer vi är långt ifrån i dag.