Minst 30 civila har dödats, tiotals skadats och hundratals hus har bränts ner i Diffa-regionen i Niger de senaste dagarna. Människor har kidnappats, avrättats och hamnat i korseld. Den humanitära situationen har förvärrats så mycket att hjälporganisationerna inte klarar av att hantera behoven.
De senaste tidens attacker i byarna runt Tchadsjön har lämnat efter sig förstörelse och psykologiska trauman.
– Vi hörde explosioner, men trodde inte att det var något farligt. Sedan såg jag en person komma mot mig och jag skrek åt min fru att samla ihop barnen och fly, säger Boulama, en nigeriansk flykting som bor i staden Nguigmi i Niger.
Hans sjuåriga dotter dog i branden när gärningsmännen satte eld på husen i staden.
– Hela vårt samhälle sörjer. Vi behöver allt stöd vi kan få, mat och tak över huvudet, eftersom vi har förlorat barn och egendom. Jag är skräddare, men min symaskin förstördes av elden, säger Boulama.
Ögonvittnen och lokala myndigheter uppger att två personer som bar på hemgjorda spränganordningar genomförde självmordsattacker på olika ställen i Nguigmi på kvällen den 26 mars. Beväpnade män tände också eld på tält i ett flyktingläger.
"Jag har mardrömmar"
– Folk är uthålliga, men många befinner sig på gränsen till vad de klarar av. De har drabbats av stora förluster och har problem med sin psykiska hälsa, säger Souleymane Ba, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator i Diffa.
– En del har flytt från sina hemländer bara för att utsättas för ännu större risker här, säger han. Andra levde ett fridfullt liv i regionen ända tills konflikten inleddes och nu har lugnet förvandlats till en ständig rädsla.
De senaste fem åren har krisen vid Tchadsjön lett till att tusentals människor mist livet och orsakat stora flyktingströmmar inom Niger och från angränsande länder. Enligt FN finns runt 250 000 flyktingar, både internflyktingar och människor som flytt från grannländerna, i Diffa-regionen. Även lokalbefolkningen har påverkats av den försämrade säkerheten, brist på resurser och otillräckliga hjälpinsatser. Enbart under den senaste månaden har flera kritiska incidenter inträffat i området, allt från attacker med sprängladdningar till kidnappningar, skottlossning, mordbrand och hårda strider mellan olika parter.
– Det som hände kom som en chock för oss. Vi förlorade föräldrar, barn, egendom… Jag har mardrömmar, eftersom jag var den som hämtade min fars brända kropp. Mina barn är traumatiserade och klarar inte av att somna, säger Malam Issa, flykting från Nigeria och bosatt i Nguigmi.
Han är väldigt orolig över framtiden.
– Jag vet inte hur jag ska överleva och kunna försörja min fru, mina barn, min svärmor och mina småbröder. Läget är väldigt osäkert, vi har ingen mat och ingenstans att bo. Det enda vi har är lite pengar som vi fått av människor i grannskapet.
Många lider av depression
Som en följd av attackerna i området har Läkare Utan Gränser börjat vårda skadade på sjukhuset i Nguigmi. De svårast skadade har evakuerats till det regionala sjukhuset i Diffa.
Förutom medicinsk vård har våra team även delat ut förnödenheter, bland annat myggnät, plastdunkar, köksredskap, filtar och hygienartiklar, till 2 200 personer. Vatten- och sanitetsteamen har byggt 100 latriner och våra psykologer har bistått med psykologiskt stöd till närmare 400 personer, både barn och vuxna. Många lider av depression, sömnproblem och andra symptom som hänger ihop med de traumatiska upplevelserna.
För att säkerställa tillgången till kostnadsfri sjukvård ger Läkare Utan Gränser stöd till tre sjukhus och ett antal andra vårdinrättningar i området. Våra team arbetar också med mobila kliniker för särskilt sårbara människor och bland nomadiska grupper i gränstrakten till Nigeria.