Hoppa till huvudinnehåll
Pieter-Jan van Eggermont och Catinka Agneskog
Publicerad 18 november 2019

Vår humanitära rådgivare Pieter-Jan om Accesskampanjen

Foto: Björn Udd / Läkare Utan Gränser
Pieter-Jan van Eggermont berättar om Acceskampanjen i poddavsnittet.

När vi tilldelades Nobels fredspris 1999 använde vi prispengarna för att starta en kampanj för att alla ska få tillgång till livräddande läkemedel. Varför gjorde vi det? Och vad har hänt under de 20 åren sedan kampanjen startade?

En av de stora orsakerna till att Accesskampanjen inleddes var hiv-epidemin som rasade då. Vår humanitära rådgivare Pieter-Jan van Eggermont berättar om de förhållande som rådde.

– Det var en hård verklighet som vi mötte ute i fält. Det var väldigt upprörande att de få behandlingar som fanns inte var tillgängliga för våra patienter, bara på grund av priset, säger Pieter-Jan.

Den här upprördheten fick sedan sitt utlopp i att Accesskampanjen grundades för 20 år sedan. En hel del saker har förändrats sedan dess. Läkare Utan Gränser har bidragit till forskningssatsningar för försummade sjukdomar och fått läkemedelsbolag att erbjuda mediciner till lägre priser.

– En direkt framgång blev kostnaden på hiv-behandling. Efter att patentlagarna luckrades upp och generiska alternativ släpptes in på marknaden sjönk priset med 99 procent. Det är spektakulärt, säger Pieter-Jan.

Lyssna på vår podcast här