Hoppa till huvudinnehåll

Vi återupptar sök-och räddningsinsatser på Medelhavet

Publicerad 21 juli 2019
Fartyget Ocean Viking på väg till centrala Medelhavet där det ska operera som sök- och räddningsfartyg
Foto: Läkare Utan Gränser
Fartyget Ocean Viking beräknas vara på plats i centrala Medelhavet för att utföra räddningar i slutet av juli.

Läkare Utan Gränser uppgav i dag att organisationen återupptar sina räddningsinsatser på Medelhavet. Insatserna återupptas efter en två år lång kampanj driven av EU-ländernas regeringar där man försökt stoppa i praktiken alla humanitära insatser på centrala Medelhavet. Organisationen fördömer EU-ländernas passivitet och deras oförsonliga politik som lett till att människor dött både på havet och i det konflikthärjade Libyen.

– Politikerna vill att allmänheten tror att de hundratals människor som dött till havs och det tusentals människor som sitter fångna i Libyen är ett acceptabelt pris att betala för att reglera migrationen, säger Sam Turner, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Libyen och räddningsinsatser på Medelhavet. 

– Sanningen är att samtidigt som de predikar om en så kallad flyktingkris i Europa blundar de medvetet för den humanitära kris som deras politik leder till i Libyen och på Medelhavet. De här dödsfallen går att förebygga och så länge som det här pågår vägrar vi gå overksamma, säger han.

Läkare Utan Gränser driver det nya räddningsfartyget Ocean Viking tillsammans med SOS MEDEITERRANEE. Skeppet kommer att anlända till centrala Medelhavet i slutet av månaden.

Det senaste året har nästan inga humanitära räddningsfartyg trafikerat centrala Medelhavet och återstoden av de europeiska sök- och räddningsinsatserna har övergivits. Det har lett till att denna migrationsrutt blivit den dödligaste i världen. Sedan årsskiftet har åtminstone 426 män, kvinnor och barn dött i sina försök att ta sig över.  82 av dem dog för en vecka sedan då deras båt sjönk. Vidare har kommersiella fartyg placerats i en svår position och riskerar att bli strandsatta ute till havs i veckor ifall de räddar människor i sjönöd – på grund av att italienska hamnar inte tar emot personerna som räddats och att EU-länderna inte kan enas om en lösning för var de som räddats ska gå i land.

I Libyens huvudstad Tripoli har strider pågått i över tre månader och över 100 000 har lämnat sina hem. Flyktingar och migranter sitter fångna i förvar där de riskerar att hamna i skottlinjen i konflikten. Upprepade attacker har dödat runt 60 personer som satt i flyktingförvar utan möjlighet att söka skydd.

Sjuksköterskan Aoife berättar om en dramatisk räddning ombord på Aquarius 2018:

Humanitära evakueringar ut ur Libyen är otillräckliga och leder till att den dödliga rutten över Medelhavet är en av få flyktvägar. Samtidigt bryter de europeiska regeringarna mot de juridiska överenskommelser och humanitära principer de undertecknat då de stödjer den libyska kustbevakningen i att tvinga tillbaka de utsatta människorna till Libyen – i vissa fall till de förvar där de blivit beskjutna och bombade.

– Vi är på havet för att rädda liv, så enkelt är det. Vi kommer inte att vara tysta då utsatta människor lider, säger Sam Turner.

– När de europeiska ledarna fördömer att de sårbara flyktingarna och migranterna dödas i Libyen måste det följas upp med att sök- och räddningsinsatserna återupptas, att de räddade får gå i land i säkra hamnar och att de som sitter i förvaren evakueras och att förvaren stängs. Det är skenheligt att samtidigt stödja insatserna för att stoppa flyende människor till havs och tvinga dem tillbaka till den plats där grymheterna pågår. Det verkar som att det bara är frågan om tomma ord, säger han.

Så länge EU-regeringarna inte tar ansvar för sök- och räddningsoperationerna och så länge människor flyr från Libyen måste de humanitära räddningsfartygen finnas på Medelhavet. För Läkare Utan Gränser – vars arbete styrs av de humanitära principerna – skulle det vara otänkbart att inte försöka rädda människor från att drunkna och att ta dem till en säker hamn, där de som räddats kan ansöka om asyl. 

Om Ocean Viking


•    Ocean Viking är ett norskt supply-fartyg som seglar under norsk flagg.
•    Skeppet planerades ursprungligen för räddningsinsatser som ett så kallat ERRV (Emergency Response and Rescue Vessel), ett skepp byggt för att rädda och ta hand om stora antal människor vid olycksfall.
•    Skeppet är byggt 1986 och är 69 meter långt. Det är utrustat för räddningsoperationer med fyra snabba räddningsbåtar och en medicinsk klinik. Skeppet kan ta ombord 200 överlevande.
•    Läkare Utan Gränsers team ombord tar hand om passagerarnas medicinska och humanitära behov och består av nio personer: fyra medicinska (en läkare, två sjuksköterskor och en barnmorska), en logistiker, en kulturtolk, en person ansvarig för humanitära frågor, en kommunikatör och en projektkoordinator.
•    SOS MEDITERRANNEE-teamet ansvarar för sök- och räddningsoperationerna och består av tolv personer, ledda av sök- och räddningschefen. Vidare har skeppet en besättning på 9 personer som är anställda av skeppets ägare.