Hoppa till huvudinnehåll

Vikten av amning

Sjuksköterskan Hanna Thurn i Sierra Leone.
Hanna Thurn
Sjuksköterska
Sierra Leone
Personal på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kenema, Sierra Leone, utbildas inom amning.
Foto: Läkare Utan Gränser
Tillsammans med de andra ansvariga sjuksköterskorna utbildade vi kollegor på sjukhuset i hur man stöttar en ammande mamma.

Under sitt senaste uppdrag med Läkare Utan Gränser fick sjuksköterskan Hanna Thurn möjligheten att fokusera på de allra yngsta och deras mammor. Riktade insatser och stöd gällande amning gav värdefulla resultat. 

I våras arbetade jag som ansvarig sjuksköterska på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kenema, Sierra Leone. Regionen där sjukhuset ligger drabbades hårt av inbördeskriget 1991–2001 och av det stora ebolautbrottet 2014–2016 där många av de som dog var vårdpersonal. Landet har också bland världens högsta dödlighet hos barn under fem år. På sjukhuset behandlade vi barn som var i åldrarna en månad till fem år, som av olika anledningar var sjuka eller undernärda.

En stor del av min tid på sjukhuset arbetade jag med de barn som var yngre än sex månader. Hos dem var undernäring på grund av amningssvårigheter en vanlig orsak till sjukhusvistelse. Tillsammans med de andra ansvariga sjuksköterskorna utbildade vi kollegor på sjukhuset i hur man stöttar en ammande mamma. Detta var en underbar del av mitt jobb och tillsammans med vårdteamet kunde jag se hur dessa fokuserade insatser verkligen gjorde skillnad för de ammande mammorna och deras barn. 

Många av dessa mammor kom till sjukhuset med komplikationer rörande amning, med liten eller ingen mjölkproduktion. När de allra flesta sedan lämnade sjukhuset fullt ammande var det en sådan glädje att se. Många bodde långt ifrån vårdinrättningar och sjukhus och jag förstod hur detta verkligen gjorde en stor skillnad i deras dagliga liv. Sjukhusvistelserna kunde vara ganska långa och svåra för mammorna och de behövde mycket stöd. Omvårdnadsteamet gjorde verkligen ett viktigt jobb för att ge mammorna råd om deras förståelse, psykiska hälsa och hur de praktiskt kan stötta dem i amningstekniken för att övervinna svårigheter.

Amningsrelaterade problem finns överallt i världen, men anledningarna kan vara olika. I Sverige kan amning för många kvinnor vara ett lika stort problem, men här finns det bättre möjligheter att mata barnet med mjölkersättning. Men mammor som vill amma sina barn behöver fortfarande stöd. 

Jag tar med mig mycket kunskap hem och förståelse för varför detta är ett så viktigt område att fortsätta arbeta med.