Hoppa till huvudinnehåll

Volontärer - 20 år av engagemang

Publicerad 29 oktober 2015
Foto: Läkare Utan Gränser
Renate och Torbjörn Sidenbladh har varit volontärer på Läkare Utan Gränsers svenska kontor i 20 år.

I höst slår Renate och Torbjörn Sidenbladh rekord. De har varit volontärer hos Läkare Utan Gränser i 20 år – längre än någon annan.

Det var i augusti 1995 som allting tog sin början. Renate och Torbjörn Sidenbladh läste en intervju i Dagens Nyheter med sjuksköterskan Leif Isaksson. Han var på väg till Somalia där han skulle jobba för Läkare Utan Gränser, som bara ett halvår tidigare hade slagit upp portarna i Sverige. Någonting i artikeln fångade paret Sidenbladh.

– Vi blev tilltalade av ideologin, att man inte blandar in politik och religion i arbetet och att det alltid är människors lidande som styr, deras behov av hjälp, säger Torbjörn.

– Så jag ringde till kontoret och frågade om vi kunde göra något, fyller Renate i. Och det visade sig att de behövde någon som kunde ta hand om returer. Så då gjorde vi det.

Returer, det vill säga utskick till givare som kommer i retur, har sedan dess blivit något av parets Sidenbladhs specialitet. Då i början av Läkare Utan Gränsers verksamhet i Sverige var det inte så många, vare sig givare eller returer. Alla inbetalningskort sorterades i lådor, och dessa gick Renate och Torbjörn igenom i jakt på rätt adress. Om de ändå inte lyckades spåra personen gick de till Skattehuset på Götgatan i Stockholm och slog i ”Allmänhetens terminal”, en databas med adresser som var tillgänglig för alla.

– Numera finns inte den möjligheten. Men vi klarar oss bra ändå genom att söka efter folk på nätet. Hittar vi dem ändå inte får vi skicka in listor till Skatteverket och be dem hjälpa oss, berättar Torbjörn.

Hur många adresser de har letat reda på under åren vet de inte, men det rör sig om många tusen. Varje år.

Det var även Renate som insisterade på att Läkare Utan Gränser skulle placera ut insamlingsbössor i butiker.  En satsning som har gett resultat: under de här 20 åren har närmare en miljon kronor samlats in genom bössorna.

För att fira 20-årsjubileet och tacka för deras insats fick Renate och Torbjörn presenter av Läkare Utan Gränser.  Här tillsammans med Ingrid Rinman som varit kontorsvolontär i 18 år. 

Allt detta har paret Sidenbladh åstadkommit samtidigt som de har jobbat, uppfostrat två döttrar och även haft andra frivilliguppdrag. Men det som nästan låter som en omöjlig ekvation har varit en självklarhet för Torbjörn och Renate.

– Vi har alltid känt sympati för idén att jobba frivilligt och att engagera oss för något som vi verkligen tror på, säger Torbjörn.

– Det har också alltid varit så trevligt att komma hit till kontoret. Att träffa alla unga människor. Vi känner oss väldigt uppskattade.

Den här artikeln har publicerats i vår tidning Direkt

 

 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare