
Blod är livräddande i alla Läkare Utan Gränser projekt världen över. Men förutsättningarna för att kunna genomföra en blodtransfusion skiljer sig åt i olika kontexter. I Sverige är det till exempel en självklarhet att blod som ska användas till en blodtransfusion skickas till ett laboratorium för analys. Det är viktigt att patienten som ska ta emot får blod som är kompatibelt med den egna blodgruppen och att blodet inte bär på smitta. I våra projekt har vi inte alltid tillgång till ett laboratorium, samtidigt är analysen lika viktig och våra patienters liv och hälsa får inte äventyras.
- Jag har själv fått analysera blod inför en transfusion, berättar Mia Hejdenberg som arbetat som sjuksköterska i många olika typer av projekt. I grunden handlar det om att vara lika noggrann vid en blodanalys som vid uppmätning av medicin. Jag skulle säga att vårt sätt att arbeta är lika säkert som i Sverige, men vi använder enklare metoder för att få svar.
Malaria är en av de vanligaste sjukdomarna som Läkare Utan Gränser behandlar och det är också en av de vanligaste bakomliggande orsakerna till att en blodtransfusion krävs. Då handlar det ofta om små barn, under fem år.
- Ofta är det en förälder eller någon annan anhörig som donerar blod i anslutning till en blodtransfusion, förklarar Mia. Vi har inte alltid möjlighet att ha en blodbank för att lagra blod, eftersom det kräver att vi kan hålla en bestämd temperatur på blodet.
Vill du stötta vårt livräddande arbete runt om i världen får du gärna ge en gåva via formuläret nedan.
Tillsammans gör vi skillnad!