Hoppa till huvudinnehåll
Foto: Julie Remy
En pojke från Syrien behandlas för en brännskada i en mobil klinik i Bogovadja, Serbien.

Bosnien och Serbien

Läkare Utan Gränser finns på plats i Serbien och Bosnien där vi på olika sätt stöttar människor som befinner sig på flykt.

Fortfarande passerar tusentals flyktingar och migranter Balkan på vägen till andra länder i Europa. I Serbiens huvudstad Belgrad har Läkare Utan Gränser en klinik där vi bistår med allmän hälso- och sjukvård, psykologiskt och socialt stöd samt med vatten och sanitetslösningar för flyktingar och migranter.

Våra team har även uppsökande verksamhet i flera informella bosättningar i närheten av städerna Šid, Subotica och Kanjiža, för människor som befinner sig utanför de formella mottagningscentren. Även där ger vi både medicinsk vård och psykologiskt stöd.    

Många flyktingar och migranter som försöker ta sig till Kroatien passerar Bosnien på vägen. Medan de väntar på att kunna ta sig över gränsen vistas de i formella eller informella läger. Vi finns på plats och ger vård mot sjukdomar som luftvägsinfektioner, hudsjukdomar och olika smärttillstånd – problem som ofta hänger ihop med levnadsvillkoren.

Vucjuaklägret i Bosnien | Läkaren Anna Holgersson om arbetet med att ge sjukvård till migranter i Bosnien

 

Läs mer om våra aktiviteter i Serbien på vår internationella hemsida.

Senast uppdaterad 8 juni 2021. 

Serbien

Fakta Serbien

  • Befolkning: 7 miljoner
  • Huvudstad: Belgrad
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1991 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare