Hoppa till huvudinnehåll

Serbien - transitland för migranter och flyktingar

Foto: Julie Remy
En pojke från Syrien behandlas för en brännskada i en mobil klinik i Bogovadja, Serbien.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Serbien sedan 1991, då landet var en del av Jugoslavien. Sedan 2014 har våra team gett medicinsk och psykologisk hjälp till asylsökande, flyktingar och migranter.

Idag är Serbien fortfarande ett transitland. Vissa migranter och asylsökande bor tillfälligt i stadsmiljöer runt om i landet medan andra bor i informella bosättningar, sover i övergivna fabriker eller i tält nära gränsen till Ungern, Rumänien och Kroatien.

Många av våra patienter i Serbien, som försökt ta sig över Balkan för att söka skydd i andra europeiska länder, rapporterar att de har utsatts för våld och avvisningar av statliga myndigheter vid gränserna. Vi ser såväl skador efter fall från gränsstängsel som skador orsakade av batongslag och tårgas. 

Läkare Utan Gränsers arbete i Serbien

Läkare Utan Gränser är på plats i Serbien där vi hjälper människor som bor både i och utanför officiella boenden för migranter.

Våra team bistår med sjukvård och hälsofrämjande aktiviteter samt delar ut matvaror till asylsökande och migranter i norra Serbien, vid gränsen till Ungern och Rumänien. Vi genomför medicinska undersökningar för våldsrelaterade trauman för att dokumentera våld mot dessa utsatta människor. 

Genom mobila kliniker erbjuder vi allmän sjukvård, samt delar ut viktiga förnödenheter, som filtar, varma kläder, skor och hygienpaket. Vi samarbetar med lokala organisationer i civilsamhället som arbetar med att stödja människor i utsatta situationer genom donationer av till exempel läkemedel. 

Läs mer om våra aktiviteter i Serbien på vår internationella hemsida.

Senast uppdaterad 22 januari 2025. 

Serbien

Vårt arbete 2023

Besök i öppenvård: 19 700

Antal anställda: 23

Första projekt: 1991 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.