Hoppa till huvudinnehåll

Flyktinghjälp i Serbien

En pojke från Syrien behandlas för en brännskada i en mobil klinik i Bogovadja, Serbien.
Foto: Julie Remy

Fakta Serbien

  • Befolkning: 7 miljoner
  • Huvudstad: Belgrad
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1991 
  • Antal anställda 2017: 64

Läkare Utan Gränser har sedan 2014 hjälpt migranter och flyktingar i Serbien både med medicinsk vård och vid psykisk ohälsa.

Vårt arbete i Serbien 2017

Under 2017 har människor fortsatt att ta sig till andra länder i Europa via Serbien, trots att den så kallade ”balkanrutten” officiellt stängdes året innan. I början av året befann sig minst 2 000 personer i en övergiven byggnad i centrala Belgrad utan tillgång till vård. Det var kallt, ibland 20 minusgrader. Vi bidrog då med medicinsk hjälp och satte upp tält. I mars öppnade vi en klinik med primärvård och hjälp vid psykisk ohälsa inne i Belgrad.

Samtidigt var det många människor som misshandlades av gränsvakter då de försökte ta sig över gränsen till andra länder i Europa. Vi erbjöd flyktingar som utsatts för våld medicinsk vård och hjälp vid psykisk ohälsa och fördömde det som skett. Under hela året hade vi ett mobilt team som fortsatte att ge primärvård längs gränsen till Ungern och Kroatien. 

Läs vår rapport från Serbien om våld mot utsatta grupper av flyktingar och migranter (2017).

2017 hade vi mer än 22 800 patientbesök som gällde personer som fastnat i Serbien och nyanlända på flykt undan krig och som sökte ett bättre liv. De flesta var mellan 16 och 25 år, men det fanns också familjer och ensamkommande minderåriga. Våra team hade flera aktiviteter kring psykisk ohälsa i de två största lägren i Belgradområdet. De noterade en oroväckande ökning av personer som mådde dåligt på grund av posttraumatisk stress. Det gällde särskilt de som inte hade några alternativ utom att vänta på en högst osäker framtid.

2017 i siffror:

  • 22 800 patientbesök
  • 3 600 enskilda sessioner för psykisk hälsa
  • 760 egruppsessioner för psykisk hälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Här kan du hitta mer information om vårt arbete med flyktingar och migranter i Europa och läsa mer om vad vi gör i länderna FrankrikeItalien och Grekland

Senast uppdaterad: 14 januari 2019