Hoppa till huvudinnehåll

Egypten

Kvinna med sjal och MSF-väst pratar med patient.
Foto: Sima Diab/Läkare Utan Gränser
En psykolog samtalar med en patient i en av Läkare Utan Gränsers kliniker för vård till våldsoffer.

Egypten

Fakta Egypten 

  • Befolkning: 109,3 miljoner
  • Huvudstad: Kario
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2010
  • Antal anställda 2022: 152

Många flyktingar och migranter från Afrika och Mellanöstern passerar genom Egypten, flera av dem har utsatts för våld eller förföljelse i sina hemländer.

Antalet migranter i Egypten har ökat dramatiskt de senaste åren på grund av konflikter och oroligheter i länder som Syrien, Iran, Sudan, Sydsudan, Eritrea, Somalia och Libyen.

Många av de som tvingats fly till Egypten upplever bristande integration i samhället, vilket resulterar i arbetslöshet och begränsad tillgång till sjukvård. Dessutom har flera av dessa individer blivit utsatta för våld i sina hemländer, eller på vägen till Egypten, och har därmed både fysiska och psykiska men.

Vi har tagit fram individuella rehabiliteringsplaner för våra patienter i Egypten, som består av medicinsk vård, psykologiskt stöd, fysioterapi och socialt stöd.

Vi driver en klinik i Kairo som erbjuder våldsoffer olika former av stöd, inklusive allmän hälsovård och gynekologi. Projektet inkluderar också en social aspekt där patienterna kopplas samman med samarbetsorganisationer för att få hjälp med boende, mat och vägledning.

Läs mer om våra aktiviteter i Egypten på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 9 augusti 2023.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare