Hoppa till huvudinnehåll

Mexiko - sjukvård till migranter

I Mexiko har vi sedan 2011 gett basal sjukvård och psykosocialt stöd tilll migranter.
Foto: Anna Surinyach/Läkare Utan Gränser

Fakta Mexiko

  • Befolkning: 123,2 miljoner
  • Huvudstad: Mexico City
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1985
  • Antal anställda 2017: 174

I Mexiko arbetar Läkare Utan Gränser med att hjälpa migranter och flyktingar i områden där det förekommer mycket våld och kriminella nätverk.

Trots att antalet migranter på väg genom Mexiko minskade något under 2017 var det ändå hundratusentals människor som flydde från våld och fattigdom i Guatemala, Honduras och El Salvador. Många av dessa människor utsattes för ytterligare våld under färden.

En grupp som löper stor risk att utsättas för våld, både under flykten men också i sina hemländer, är HBTQ-personer. Marco är en 24-årig homosexuell man från Honduras. På grund av sin sexuella läggning diskriminerades han av sin familj och dödshotades av lokala gäng hemma. 

Vårt arbete i mexiko 2017

Tenosique

I Tenosique, en stad i sydöstra Mexiko, har vi ett team med en läkare, två psykologer och en socialarbetare som hjälper migranter. Under året utökade vi våra aktiviteter till att också hjälpa dem som utsatts för sexuellt våld.

Guadalajara

I Guadalajara, västra Mexiko, förekommer mycket våld. I februari började ett av våra team att hjälpa migranter i ett skyddsboende. Vi har också en mobil klinik som ger psykologstöd och socialvård.

Mexiko City

I huvudstaden Mexiko City öppnade vi i juli ett specialistcenter för personer som utsatts för extremt våld och tortyr. Centret kan ta emot 28 patienter och deras familjer.

Reynosa

Reynosa som ligger i norra Mexiko, nära gränsen till Texas, är ett av de områden i landet där det förekommer mest våld. Där utökade vi våra aktiviteter för medicinsk vård, psykologstöd och socialhjälp. Vi har en fast klinik med en läkare, en sköterska och en psykolog. Teamet har också mobila kliniker i två migrantläger där vi hjälper dem som utsatts för sexuellt våld och personer med psykisk ohälsa.

Acapulco

Också i Acapulco, en stad nära Stilla Havet, har vi nu utökat våra aktiviteter till tre närområdena. På Renacimiento-sjukhuset har vi team på plats dygnet runt. Under 2017 behandlade vi 200 personer som utsatts för sexuellt våld och hade drygt 2 300 patientbesök som gällde psykisk ohälsa. I varje närområde hjälpte vi också till med stödgrupper och olika aktiviteter.

Tierra Caliente

De enklare vårdmottagningar som finns på landsbygden i Tierra Caliente, södra Mexiko, måste ofta stänga på grund av hot, våld och brist på personal. Vi har två mobila team i dessa trakter för att kunna ge regelbunden medicinsk hjälp och stöd vid psykisk ohälsa. Under året hade vi nästan 10 000 patientbesök och 1 300 personer med psykisk ohälsa fick hjälp.

Jordbävning

Den 7 och 19 september inträffade två jordbävningar som påverkade flera delstater i centrala och södra Mexiko. Hundratals människor dog, flera tusen skadades och många blev hemlösa. Under två månader hade vi sju team på plats i Oaxaca, Puebla, Morelos, delstaten Mexiko och Mexico City. De hade mer än 1 000 patientbesök och gav hjälp vid psykisk ohälsa, både individuellt och i grupp. Våra team delade också ut nödartiklar och tält till cirka 200 familjer.

2017 i siffror:

  • 29 200 patientbesök i öppenvård
  • 8 600 individuella patientbesök för psykisk ohälsa
  • 3 000 gruppbesök för psykisk ohälsa

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 11 november 2018.

Det här arbetar vi med i Mexiko