Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten i Somalia

Läkare diskuterar
Vi samarbetar tillsammans med hälsoministeriet i Somalia för att behandla undernärda barn.
Foto: Abdikarim Tahir / Läkare Utan Gränser

Fakta Somalia

  • Befolkning: 15 miljoner
  • Huvudstad: Mogadishu
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1979
  • Antal anställda 2018: 120

Sedan Läkare Utan Gränser 2017 återvände till Somalia har vi stadigt ökat vårt stöd till vårdinrättningar i olika delar av landet. 

Då vår personal utsatts för våldsamma attacker kunde vi under fyra år inte vara verksamma i Somalia. Men när vi nu är tillbaka igen är vårt mål att människor ska ha tillgång till medicinsk vård. Det gäller i områden där behoven är skriande och säkerhetsläget gör det möjligt för oss att arbeta. 

På regionalsjukhuset i Mudug, nordöstra Somalia, har vi under 2018 fortsatt arbeta med behandling av undernäring, med vård av barn och göra akutinsatser. Vi har också gett humanitär hjälp i flyktingläger i staden Galkayo, mellersta Somalia. 

I maj började vi arbeta på Bay regionalsjukhus i staden Baidoa som tar emot remisser från hela sydvästra delen av landet. Vi har inriktat oss på kvinnor och barn då mödradödligheten här är hög. I slutet av året hade vårt team haft 686 förlossningar, inklusive 114 kejsarsnitt. Vi kommer att utöka våra aktiviteter med hälsoövervakning, utbildning av lokal personal och remisser till sjukhus. 

Förutom dessa längre projekt hade vi under året ett antal tillfälliga insatser på många platser i landet. Det gällde bland annat behandling av undernäring, vård av barn och förberedelser inför framtida sjukdomsutbrott. 

2018 i siffror: 

  • 86 600 patientbesök inom öppenvård 
  • 1 540 behandlades för undernäring 
  • 690 förlossningar, varav 114 kejsarsnitt 

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 3 december 2019.

Det här arbetar vi med i Somalia