Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten i Somalia

När vi arbetade i Somalia låg vårt fokus på barn- och mödravård men också att agera vid utbrott av sjukdomar som kolera och att delta i massvaccination mot polio.
Foto: Muhammad Daoud/MSF

Fakta Somalia

  • Befolkning: 11 miljoner
  • Huvudstad: Mogadishu
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1991
  • Antal anställda 2017: 39

Efter fyra års frånvaro som följd av upprepat våld mot vår egen personal återvände Läkare Utan Gränser till Somalia 2017.

Vi arbetar på Mudug regionsjukhus i North Galkayo i Puntland-regionen, nordöstra Somalia. I maj återupptog vi flera projekt för behandling av undernäring. En månad senare startade började vi också arbeta med vård av barn, både inom öppenvård och på sjukhuset, och i september började vi arbeta med att stötta akutavdelningen.

I november förvärrades situationen då allt fler drabbades av undernäring på Afrikas Horn. Då starta vi flera projekt som omfattade en rad akutinsatser i flera regioner.

Våra team har också undersökt vilka medicinska och humanitära behov som måste hanteras i Baidoa, en stad i sydvästra delen av landet. Det resulterade i att vi beslöt att ge barn- och mödravårdsavdelningarna på regionsjukhuset stöd för att sedan kunna starta verksamhet där i april 2018.

Vi utvecklar också en strategi för beredskap och hantering av sjukdomsutbrott för att kunna hjälpa lokala myndigheter i södra Somalia. Detta gör vi i samarbete med landets hälsovårdsmyndigheter och andra organisationer.

På grund av tidigare erfarenheter är vår återvändo till Somalia präglad av att gå varsamt till väga. Vår närvaro och möjligheter att utöka våra aktiviteter till fler regioner beror helt och hållet på den acceptans och det stöd vi får från de myndigheter och samhällen där vi verkar. Vi vill veta på vilka platser vi kan driva kommande projekt med utgångspunkt från medicinska behov och garanterad säkerhet för internationell personal i samarbetet med inhemsk personal.


Under 2017 hade vi i Somalia:

  • 3 600 behandlades för undernäring

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2017. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 7 december 2017.

Det här arbetar vi med i Somalia