Hoppa till huvudinnehåll

Konflikten i Somalia

Läkare diskuterar
Foto: Abdikarim Tahir / Läkare Utan Gränser
Vi samarbetar tillsammans med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna i Somalia för att behandla undernärda barn.

Somalia

Fakta Somalia

  • Befolkning: 15 miljoner
  • Huvudstad: Mogadishu
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1979
  • Antal anställda 2020: 115

Sedan Läkare Utan Gränser återvände till Somalia 2017 har vi kontinuerligt ökat stödet till vårdinrättningar i olika delar av landet. 

Efter att vår personal utsatts för våldsamma attacker under 2013 hade vi under flera år inte möjlighet att arbeta i Somalia. Men 2017 kunde vi till slut återvända. Vi är på plats i områden där behoven är akuta och där säkerhetsläget tillåter att vi kan arbeta.

Baserat på våra medicinska och humanitära prioriteringar fokuserar vi just nu på undernäring och barnhälsovård. På Mudugsjukhuset i norra Galkayo arbetar vi bland annat med behandling av undernäring och stöttar akutmottagningen. På sjukhuset i Baidoa arbetar med barn- och mödrahälsovård, bland annat på förlossningsavdelningen.

Vi hoppas kunna utöka vårt arbete i södra delen av landet med fokus på beredskap och respons vid sjukdomsutbrott, i samarbete med hälso- och sjukvårdsmyndigheterna och andra vårdgivare.

Omfattningen av vår verksamhet i Somalia beror dock inte bara på vad vi identifierar som nödvändigt och genomförbart. Det beror också på acceptans, underlättande och det stöd vi får från myndigheterna och människorna i olika områden.

Våra team arbetar också med insatser mot covid-19 i Somalia.

Läs mer om våra aktiviteter i Somalia på Läkare Utan Gränsers internationella hemsida.

Senast uppdaterad 28 april 2021.