Hoppa till huvudinnehåll

Accesskampanjen - allas rätt till livräddande läkemedel

I 20 år har vi protesterat. Mot att människor dör för att de inte har råd med medicin. Mot att det inte forskas tillräckligt kring sjukdomar som drabbar fattiga. Genom Accesskampanjen kämpar vi för att alla människor ska få tillgång till den behandling de behöver för att överleva.

Tänk dig att du blivit allvarligt sjuk, och att det inte finns någon behandling mot sjukdomen du lider av. Eller att medicinen kostar hela din månadslön – till och med årslön. Så ser verkligheten ut för många.

"Vi kräver en förändring av spelreglerna"
- Ordförande James Orbinski i tacktalet för Nobels fredspris

Miljontals människor dör varje år i sjukdomar som hade kunnat förebyggas eller behandlas. När Läkare Utan Gränser tilldelades Nobels fredspris 1999 använde vi prispengarna till att starta en kampanj för att ändra på den här orättvisan, under parollen "läkemedel ska inte vara en lyxvara!"

Nyheter från Accesskampanjen

Vilka hinder är det då som gör att inte alla människor får tillgång till den medicin de behöver? Läkemedelsbolaget med patent på ett visst läkemedel kan ha satt ett så högt pris på det att människor helt enkelt inte har råd att köpa preparatet. Patent för läkemedel är ofta långa – över 20 år – och under den tiden hindras andra tillverkare från att producera billigare kopior.

Mot en del sjukdomar existerar det inte ens någon behandling. För andra finns det bara gamla och ineffektiva mediciner med svåra biverkningar. Det kan bero på att preparat slutat säljas eller att det inte forskats tillräckligt kring sjukdomen i fråga. Huvuddelen av medicinsk forskning och utveckling är inte anpassad till den medicinska och sociala miljön som flertalet människor i Asien och Afrika lever i. När de drabbade inte har tillräckliga ekonomiska resurser finns det inte heller några incitament för den vinstdrivna läkemedelsindustrin att satsa på deras sjukdomar.

Vill du vara med i vårt arbete för att förändra situationen? Ge ditt bidrag till Accesskampanjen!

Milstolpar - 20 år av högljudda insatser

Mycket har förändrats sedan kampanjen startade. Även om förutsättningarna för människors hälsa på många sätt förbättrats har nya hälsohot seglat upp på horisonten. En av dagens stora ödesfrågor är ökningen av läkemedelresistenta infektioner, som beräknas skörda 700 000 liv årligen. Det ställer högre krav på att patienter får tillgång till effektivast möjliga medicin. Men den är oftast också den nyaste, och dyraste.

Närmare 90 procent av världens tuberkulossjuka har inte tillgång till ny medicin. Och över hälften av alla barn som lever med hiv behandlas med äldre, undermåliga läkemedel där risken för resistensutveckling är högre.

Framtida utmaningar

I tacktalet vid utdelningen av fredspriset sade vår dåvarande ordförande James Orbinski att vi kräver ”en förändring av spelreglerna”. Det gäller än i dag. Frågan om tillgång till mediciner är komplex och omfattar patentregler, handelsavtal, läkemedelsföretagens intressen och politiken kring forskningen.

Men i slutändan handlar det om vanliga människor vars liv skulle kunna räddas eller åtminstone förlängas om de fick tillgång till medicinerna de behöver. För deras skull fortsätter vi driva vår kampanj tills det målet är uppnått. 

 

Stöd vårt arbete för allas rätt till livräddande behandling!