Hoppa till huvudinnehåll

Chagas sjukdom

foto av en sjuksköterska som tar blodprov på ett barns finger
Foto: Anna Surinyach/Läkare Utan Gränser
En barn testas för chagas sjukdom i Paraguay.

Chagas är en parasitsjukdom som förekommer nästan uteslutande i Latinamerika. Chagas hör till världens mest försummade sjukdomar och obehandlad kan den leda till obotliga skador och i värsta fall döden.

Chagas, också kallad amerikansk trypanosomiasis, orsakas av ett litet encelligt urdjur (Trypanosoma cruzei) som överförs till människan via blodsugande skinnbaggar. Djuren biter hål i huden och sprider sin parasitinnehållande avföring kring såret. När den bitne kliar sig kan de små parasiterna ta sig in i blodbanan.

Skinnbaggarna lever i tak- och väggsprickor i enkla ler- och stråhyddor som är vanliga på landsbygden och i fattiga slumområden i städerna. Chagasparasiten kan också överföras från människa till människa via blodtransfusion och från mor till barn under graviditeten.

Vilka är symptomen på chagas sjukdom?

Chagas sjukdom har två faser, en akut fas som företrädesvis drabbar barn och en kronisk fas som kan ta upp till 50 år att ge symptom. I den akuta fasen får en del av de smittade en hudskada följt av feber, trötthet och svullnad av lymfkörtlar, lever och mjälte. Cirka 30 procent av de som drabbas av Chagas sjukdom utvecklar svåra obotliga skador på bland annat hjärta och nervsystem som styr motoriken till mag- och tarmkanalen. I många fall leder detta till döden.

Vilken behandling finns mot chagas sjukdom?

Chagas hör till världens mest försummade sjukdomar och mycket lite resurser har satsats på att utveckla nya läkemedel och diagnostiska metoder. Det finns endast två läkemedel mot chagas och de måste tas i den akuta fasen för att bota sjukdomen. Behandlingen tar en till två månader och kan ge flera biverkningar. Det finns inga bra diagnostiska metoder för att fastställa diagnosen av chagas. Det är dessutom lätt att bli smittad igen och därför är det viktigt att bekämpa skinnbaggarna som sprider sjukdomen. 

Flera miljoner människor som är drabbade av chagas har idag inte möjlighet att vare sig testa sig för sjukdomen eller att få behandling. För att förändra detta krävs forskning och utveckling både av diagnostiska test och effektivare läkemedel. Det behövs också fler och bättre förebyggande åtgärder för att förhindra utbredningen av chagas.

Utbredningen av chagas

6-7 miljoner människor i världen beräknas vara smittade av chagas, enligt Världshälsoorganisationen WHO. De allra flesta fall sker i Latinamerika. 

Så arbetar vi med chagas sjukdom

Vårt program för chagas sjukdom i Bolivia fokuserar på utbildning, förebyggande åtgärder samt att testa barn för att tidigt kunna upptäcka och behandla sjukdomen. Vi arbetar även med att ta fram läkemedel för att bekämpa chagas sjukdom genom initiativet DNDi (Drugs for neglected diseases).

Läs forskningsartiklar från DNDi om chagas sjukdom (eng):

Ny behandling för Chagas - från forskning till patienter

Chagas sjukdom bortglömd i globaliseringens tid

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.