Hoppa till huvudinnehåll

500 000 människor utan sjukvård efter attack

Publicerad 22 november 2017
Foto: Natacha Buhler/Läkare Utan Gränser
15-åriga Destin från Gambo är en av dem som fått vård på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken.

Efter ett väpnat rån har vi avslutat vårt medicinska arbete på sjukhuset i Bangassou och 58 medarbetare har evakuerats. Staden Bangassou ligger i sydöstra delen av Centralafrikanska republiken och kontrolleras av väpnade grupper. En halv miljon människor står nu i princip utan sjukvård.

– Vi hade både kapaciteten och viljan att arbeta i området, men vi kan inte sätta våra medarbetares liv på spel. Vi kan inte arbeta på en plats där våra projekt hotas gång på gång, säger Frederic Lai Manantsoa, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Centralafrikanska republiken.

Flera säkerhetsincidenter har inträffat i Bangassou i år. Vid ett tillfälle stoppade beväpnade män vår ambulans som var på väg till sjukhuset och det tog flera timmar innan den kunde köra vidare. Vid två andra tillfällen tog sig beväpnade män in på sjukhuset för att leta efter patienter trots att vår personal försökte hindra dem.

De flesta sjukvårdsinrättningar i regionen har redan tidigare utsatts för attacker och övergivits, vilket har lett till att det nu saknas både personal, utrustning och läkemedel för att kunna ge grundläggande sjukvård. Läkare Utan Gränser var den sista internationella hjälporganisationen som arbetade i Bangassou. Sjukhuset var den enda vårdinrättningen där personalen kunde utföra kirurgiska ingrepp och där barn med svår malaria kunde behandlas.

Patienter ligger kvar i sängar – utan vård

– Idag kommer ingen läkare eller sjuksköterska ta hand om de 30 barnen som ligger på intensivvårdsavdelningen. De 26 patienterna som brådskande behöver opereras kommer bara att ligga kvar i sina sängar. De enda som vet vad som händer i Bangassou-regionen idag är FN-soldater och missionärer. De flesta invånare har redan börjat lämna staden, även svårt sjuka patienter från vårt sjukhus, säger Frederic Lai Manantsoa.

Den största delen av personalen på sjukhuset är anställd av Läkare Utan Gränser och har förts i säkerhet. De övriga medarbetarna har med stor sannolikhet flytt.

– Vi har varit kvar så länge vi bara kunde på grund av de enorma behoven. Att lämna människorna i sticket är smärtsamt, men vi kan inte fortsätta arbeta om våra medarbetare attackeras, säger Frederic Lai Manantsoa.

Svensk läkare upplevde otrygghet

För två veckor sedan återvände den svenska läkaren Alexander Nyman från projektet i Bangassou. Redan då var säkerhetssituationen väldigt spänd. I sin blogg beskriver han hur strider ägde rum nära sjukhuset:

«Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. Vi ligger stirriga på marken en stund. Sen skyndar alla sig till säkerhetsrummet som är bara några meter ifrån oss.»

Kriget i landet har lett till att 2,4 miljoner människor behöver humanitär hjälp enligt FN-organet OCHA. Det är mer än hälften av hela befolkningen på 4,5 miljoner människor. Runt 538 000 människor har flytt till grannländer och 600 000 är internflyktingar. Samtidigt som behoven är stora är det väldigt svårt att bistå människorna med medicinsk och humanitär hjälp. Läkare Utan Gränser har massiva insatser i landet, men det svåra säkerhetsläget gör det allt svårare att rädda liv och lindra nöd.

Läs mer om vårt arbete i Centralafrikanska republiken.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare