Hoppa till huvudinnehåll

En adrenalinrush

Publicerad 6 oktober 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget.

Kvällsmöte där vi bland annat går igenom säkerhetsläget. 

Det tar en millisekund, mitt hjärta slår, hårdare än någonsin. Adrenalinet rusar igenom kroppen och jag är för första gången på väldigt länge - rädd! 

Det är egentligen en bit längre bort de skjuter, men känns som precis intill oss, på andra sidan av muren. Kalasjnikovs och tyngre artilleri ekar i luften. Vi ligger stirriga på marken en stund. Sen skyndar alla sig till säkerhetsrummet som är bara några meter ifrån oss. Vi samlas, ljuden avtar och vi är säkra i rummet vars väggar och tak av cement även är stålbepansrade. 

Efter en stund är det tyst ute. I rummet är alla lugna, vissa samtalar och andra inte. Vår biträdande chef gör säkerhetskontroll och analys och efter cirka en timme kan vi gå ut. Klockan är efter 19 och alla samlas för möte och middag, sen fortgår kvällen som vanligt på basen.

Nu åker vi alltid bil

I Bangassou är läget väldigt spänt mellan de olika grupperna och FN-styrkor är på plats för befolkningens säkerhet. Läkare Utan Gränser har hand om provinssjukhuset som har 115 sängplatser. I våras, innan händelserna här eskalerade, så kunde man gå fritt i staden och till och med cykla till sjukhuset. Nu åker vi alltid bil, och vårt arbetsutrymme är väldigt begränsat tidsmässigt. Jag är här för att stötta och hjälpa sjukhuspersonalen, som mestadels är lokal personal och tar hand om sjukhuset dag, kväll och natt. Teamet med internationalla fältarbetare alla av olika nationalitet, som jag delar basen med, har minskat från 24 till elva personer.

Läs hela Alexander Nymans blogg från Centralafrikanska republiken. 

Relaterade nyheter

15-åriga Destin från Gambo är en av dem som fått vård på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken.
Centralafrikanska republiken

500 000 människor utan sjukvård efter attack

Efter ett väpnat rån har vi avslutat vårt medicinska arbete på sjukhuset i Bangassou, Centralafrikanska republiken, och 58 medarbetare har evakuerats. En halv miljon människor står nu i princip utan sjukvård.

Vi utesluter meningit hos patienten med stelkramp med en lumbal punktion.
Centralafrikanska republiken

Stelkramp och apkoppor

Huvudet är sträckt bakåt medan armar och ben är stela. Det liknar exakt det kramptillstånd de talade om på läkarprogrammet, opistotonus. Spädbarnet lider av stelkramp.

Alexander Nyman på neonatalavdelning tillsammans med sjuksköterskorna Joly och Leonel.
Centralafrikanska republiken

Sätesförlossning

“Urgence pour maternité!" Det är sätesförlossning som har pågått en stund. Livmodertappen är fullt öppen men barnet kommer inte ut. Jag är här för att arbeta som ”akutläkare” och min obstetriska kunskap är begränsad.

Alexander Nyman Centralafrikanska republiken
Centralafrikanska republiken

Inte utan min skateboard

Det är imorgon det bär av.  Mitt andra uppdrag börjar nu på riktigt. Varje vecka i Sverige har varit en transportsträcka till detta ögonblick. Äntligen ska jag ut i fält igen.