Hoppa till huvudinnehåll

Andra sjukdomar bryr sig inte om covid-19 i Afrikas största slum

Kiberaslummen
Foto: Phil Moore
Kiberaslummen

När covid-19 sprider sig i den kenyanska huvudstaden Nairobi arbetar Läkare Utan Gränsers akutsamordnare Lili-Marie Wangari och hennes team med att skydda de utsatta invånarna i Kibera - ett av världens största slumområden.

När vi hörde talas om covid-19 tog vi kontakt med Kibera South vårdcentral. Den byggdes och drevs av Läkare Utan Gränser innan den i mitten av 2017 lämnades över till hälsovårdsmyndigheterna som drev vårdcentralen vidare.

Kibera är ett samhälle som vi känner till väl - vi arbetade där i mer än 25 år på grund av hiv/aids-krisen på 80-talet när vi tog hand om människor hemma och kämpade för tillgång till rätt behandling.

"Att upprätthålla fysiskt avstånd i Kibera är nästan omöjligt."

Och eftersom vi känner till Kibera vet vi också vilka katastrofala följer ett utbrott av covid-19 skulle få där.

Social distansering går inte

Att upprätthålla fysiskt avstånd i Kibera är nästan omöjligt. Människor bor i små, överfulla hus med få fönster eller annan ventilation. 

Kiberaslummen
Foto: Phil Moore
En man går framför det första centret som byggdes 1998.

Dessa förhållanden gör det mycket svårt för människor att stanna inne men samtidigt lätt för en sjukdom som covid-19 att spridas.

Tillgången till vatten är extremt begränsad. Det finns bara 200 vattenkranar för de cirka 200 000 människor som bor där, vilket gör regelbunden handtvätt nästan omöjligt.

I den här miljön fungerar de vanliga hälsorekommendationerna helt enkelt inte.

Underliggande sjukdomar

Min största oro är att många människor har underliggande sjukdomar som hiv, tuberkulos, högt blodtryck och diabetes, som kan innebära en ökad risk för att bli svårt sjuk i covid-19.
 

"Utöver allt detta arbete måste vi fortfarande förespråka för att sjukvården ska upprätthållas i Kibera. Andra sjukdomar kommer inte snällt att vänta bara för att covid-19 finns."

Även om det finns hälso- och sjukvård i Kibera är vi oroliga för att denna kan påverkas av utbrottet om sjukvårdspersonal blir sjuk eller leveranser inte kan komma fram.

All sjukvårdspersonal behöver personlig skyddsutrustning, men det är dyrt och dessutom en bristvara i Kenya och runt om i världen. Även för Läkare Utan Gränser innebär denna materialbrist en enorm utmaning.

Det finns också andra sociala eller ekonomiska faktorer som gör människor utsatta. De flesta har inget fast jobb utan överlever genom dagsarbete. De måste fortfarande försöka arbeta för att ha tillräckligt med pengar för att köpa mat. Men genom att resa genom staden, med till exempel kollektivtrafik, riskerar man att exponeras för sjukdomen.

Screening 

Nu är ett team med sju anställda från Läkare Utan Gränser tillbaka och arbetar på vår gamla vårdcentral i Kibera. De har upprättat ett screeningssystem vid klinikens ingång där patientens temperatur kontrolleras. Man ser också till så att flödet av människor är säkert och att de kan hålla ett säkert avstånd mellan varandra.
 

Kiberaslummen
Foto: Phil Moore
Ett foto av Kibera South Health Centre som togs innan vi lämnade över det 2017.

Om människor har feber blir de hänvisade till en sjuksköterska för en mer ingående hälsokontroll.

Vi har också ett isoleringsrum för misstänkta fall med plats för två personer. Där kan människor vänta innan de hänvisas till det statliga sjukhuset för testning och behandling vid behov.

Förutom att säkerställa att patienter är säkra på vårdcentralen vill vi skydda vårdpersonalen. Utan dem kommer det inte att finnas något svar på covid-19. Vårt team erbjuder utbildning och stöd för att se till så att personalen bär rätt skyddsutrustning och att det finns en konstant vattenförsörjning för handtvätt.

Utöver allt detta arbete måste vi fortfarande förespråka för att sjukvården ska upprätthållas i Kibera. Andra sjukdomar kommer inte snällt att vänta bara för att covid-19 finns.