Hoppa till huvudinnehåll

Antalet smittade i Indien fortsätter att öka

Publicerad 6 oktober 2020
Två läkare i skyddsutrustning i Batna, Indien
Foto: Garvit Nangia/Läkare Utan Gränser
I Indien fortsätter antalet smittade av det nya coronaviruset att öka.

Fler än sex miljoner indier beräknas ha smittats med det nya coronaviruset. För att stötta landets sjukvård har vi bland annat byggt upp ett temporärt sjukhus i en idrottsanläggning i delstaten Bihar i norra Indien. 

I Indien räknas vissa delar som mer sårbara för sjukdomsutbrott. Delstaten Bihar är ett sådant område. Som ett svar på de stora behoven har vi byggt upp ett temporärt sjukhus i huvudstaden Patna där vi kan ta emot 100 patienter med milda till måttliga symptom på covid-19. Genom att vi tar hand om de mindre allvarliga fallen får de lokala sjukhusen utrymme att ge de svårt sjuka bättre vård. Samarbetet med regeringen och lokala myndigheter är nödvändigt för att det ska fungera. 

- I tider när hela världen kämpar med en pandemi är det viktigt att vi försöker arbeta tillsammans mot covid-19, säger Mangal Pandey som är hälsominister i Bihar.

- Att agera i ett akutläge är kärnan i Läkare Utan Gränsers arbete, säger Prince Mathew som är ansvarig för våra projekt i Asien. Vi kan använda vår kunskap och erfarenhet till att mildra effekterna av coronaviruset i Bihar.

På vårt temporära sjukhus i Patna har vi 180 anställda. Förutom att ta hand om patienter som insjuknat i covid-19 bistår vi med öppenvård och hälsorådgivning. Vid sidan av pandemin kämpar många av våra patienter med andra sjukdomar som också kräver behandling.

Vi arbetar på många platser i Indien. Vi har stort fokus på infektionssjukdomar, undernäring och behandling av tuberkulos och hiv. Läs gärna mer om vårt arbete i Indien. 

Covid-19 innebär att vi behöver trappa upp arbetet runt om i världen. Vi fortsätter vår befintliga verksamhet, men det innebär att vi behöver arbeta på ett annat sätt än vi brukar, och vi har utökat vår verksamhet för att ge vård till människor som insjuknat i covid-19. Här i Sverige har vi därför startat en kampanj där vi samlar in pengar som går till vårt arbete runt om i världen. Var med oss i kampen mot covid-19!