Hoppa till huvudinnehåll

Är FN:s toppmöte om flyktingar och migration bara fina ord?

Published 19 september 2016

Den 19 september samlas FN:s medlemsstater i det första toppmötet någonsin om flyktingar och migranter. Att mötet behövs råder det ingen tvekan om. Men vi anser att en verklighetskoll är på sin plats. 

Syftet med mötet är att gemensamt komma fram till och enas om ett mer samordnat och humant sätt att hantera flykting- och migrantsituationen i världen, den så kallade New York deklarationen. De senaste 12 månaderna har 5 749* människor dött vid världens gränser och våra team ger sjukvård till tusentals män, kvinnor och barn som drabbas av allt mer restriktiva asyl och migrationspolicys.

Utkastet till deklarationen kan låta lovande och välmenad, men innehållet är vagt och saknar en känsla av angelägenhet att verkligen förbättra livet för människor på flykt. En deklaration som siktar på ”konkreta resultat 2018” är bortkopplad från riktig vilja att ta tag i den globala flyktingkrisen vi står inför. Verkligenheten är att många av medlemsländerna som ska skriva under deklarationen agerar helt motsatt genom sina skadliga migration och asylpolicys som ökar lidandet.

Vi anser att en verklighetskoll är på sin plats. Nedan listar vi några av de platser där vi arbetar för att förbättra tillvaron för människor på flykt:

Omkring 60 000 människor som fastnat under extremt svåra förhållanden nära Jordaniens nordöstra gräns mot Syrien är i stort behov av humanitär hjälp och internationellt skydd.

Libyen är på gränsen till kollaps. Sjukhus tvingas stänga, avancerad utrustning står oanvänd och läkare kan inte behandla sina patienter.

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet och Egeiska havet till Europa.

Bara sedan i januari 2016 har 200 000 män, kvinnor och barn flytt från konflikter eller förföljelse och kommit sjövägen till Europa.

Fler än 2,7 miljoner människor i området kring Tchadsjön i Afrika har tvingats fly från sina hem. Det gör situationen till en av kontinentens största humanitära kriser.

 

* Antal dödsfall som registrerats av den internationella organisationen för migration, IOM, från september 2015 till början av september 2016.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Via På plats får du våra senaste nyheter och de viktigaste berättelserna direkt till din inkorg.

Nyhetsbrevet skickas ut ungefär en gång i månaden och är självklart helt kostnadsfritt.

En skadad patient flyttas från ambulansbår till en säng ombord på Läkare Utan Gränsers medicinska tåg

Genom att prenumerera på detta nyhetsbrev godkänner du Läkare Utan Gränsers integritetspolicy.

 

Bekräfta att du är en mänsklig besökare