Hoppa till huvudinnehåll
En gravid kvinna hjälps ut från en ambulans utav en person i sjukhuskläder.
Publicerad 13 januari 2023

”Att föda barn är en enorm risk”

Foto: Barbara Debout
Enligt statistik från Världsbanken löper kvinnor i Centralafrikanska republiken 138 gånger större risk att dö på grund av graviditets- eller förlossningskomplikationer än i EU.

Årtionden av osäkerhet och väpnat våld i Centralafrikanska republiken har bidragit till att gravida och nyfödda inte har tillgång till nödvändig sjukvård. 

Divine har haft ont i flera timmar, hon håller sig fast i sängen med höger hand. Barnet har inte kommit än och Divine börjar bli utmattad. På förlossningsavdelningen på sjukhuset i huvudstaden Bangui har sjuksköterskan just gett henne oxytocin, ett hormon som ska påskynda sammandragningarna. 

På avdelningen för högriskförlossningar övervakas kvinnorna noga av läkare som kontrollerar deras värden och barnets hjärtfrekvens var trettionde minut. Om förlossningen pågår för länge kan kvinnan behöva flyttas till en operationssal för kejsarsnitt. 

En kvinna liggandes på en sjukhussäng förs in till ett annat rum av tre personer i sjukvårdskläder.
Foto: Barbara Debout
De flesta dödsfall är relaterade till komplikationer som skulle ha kunnat undvikas om det funnits tillgång till sjukvård.

Den här typen av vård är långt ifrån vanlig för kvinnor i Centralafrikanska republiken. I ett land som har brist på sjukvårdsinrättningar och medicinsk personal är det få gravida som har tillgång till förlossningsvård. 

‒ Många kvinnor har inte möjlighet att ta sig till ett sjukhus för att föda utan gör det hemma, säger Adèle Guerde-Seweïen, en av Läkare Utan Gränsers barnmorskor på sjukhuset Bangui. 

‒ I den här situationen kan komplikationer leda till att mamman eller barnet dör. 

138 gånger större risk att dö 

Ett skrik ljuder över sjukhuset. En kvinna har just fått veta att hennes gravida syster har dött. Några minuter tidigare hade systern kommit till sjukhuset och direkt förts till operationssalen. Men det var för sent. Läkarna gjorde sitt yttersta för att stabilisera henne men lyckades bara rädda barnet. 

‒ Denna tragedi skulle inte ha inträffat om hon hade fått vård i tid, säger Adèle Guerde-Seweïen. 

I en förlossningssal sitter två kvinnor på platsstolar. En håller i ett nyfött barn.
Foto: Barbara Debout
Under 2021 hjälpte Läkare Utan Gränser team nästan 19 600 kvinnor att föda barn, varav 1 020 genom kejsarsnitt i Centralafrikanska republiken.

Landets mödra- och barnadödlighet är bland den högsta i världen. Enligt statistik från Världsbanken löper kvinnor i Centralafrikanska republiken 138 gånger större risk att dö på grund av graviditets- eller förlossningskomplikationer än i EU. Och det är 25 gånger större risk att ett barn i dör före sin ettårsdag än om det hade fötts i Europa. 

15 gynekologer på sex miljoner invånare 

‒ I Centralafrikanska republiken är det en risk att födas och att föda barn, säger professor Norbert Richard Ngbale, förlossningsläkare och gynekolog på avdelning för mödravård och neontalvård, det vill säga vård av nyfödda, i Bangui. 

‒ Det finns bara runt 15 gynekologer i ett land med sex miljoner invånare. Det råder en enorm brist på utbildad personal, särskilt på landsbygden, där man oftast har traditionella barnmorskor som inte är utbildade i att upptäcka komplikationer. 

En kvinna sitter på en stol med ett barn i famnen.
Foto: Barbara Debout
Ebokossi*, 15, sitter med sitt barn som föddes i vecka 36 och som lider av andningssvårigheter. Barnet tas om hand om på intensivvårdsavdelningen vid neonatmottagningen i Bangui som stöds av Läkare Utan Gränser. *Heter egentligen något annat.

De flesta dödsfall bland mödrar i Centralafrikanska republiken är relaterade till osäkra aborter, men också till graviditeter som inträffar i för tidig ålder (det vill säga, när kroppen inte är utvecklad nog för att kunna föda barn på ett säkert sätt) och till förlossningar i hemmet. 

Många av dessa dödsfall skulle kunna undvikas om det fanns tillgång till sjukvård, antingen i form av stöd under graviditeten eller preventivmedel. Även om sjukvården för mammor och barn officiellt ska vara gratis i Centralafrikanska republiken är den alltför ofta tillgänglig endast för de som kan betala. 

‒ I ett land där 70 procent av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen måste varje beslut vägas ekonomiskt, även om det innebär att man riskerar sin hälsa, säger René Colgo, ansvarig för vårt arbete i Centralafrikanska republiken.  

‒ För patienterna är det en kostnad att åka till sjukhuset. De har inte pengar att betala för hälsokontroller under graviditeten, inte heller för transport till sjukhuset, än mindre för förlossningen. Många kvinnor väljer därför att åka till sjukhuset i sista minuten, om ens det. 

Mer behöver ske 

Under 2021 assisterade våra team nästan 19 600 kvinnor att föda barn, varav 1 020 genom kejsarsnitt, och över 1 900 nyfödda barn behandlades på neonatalavdelningar som vi stöttar runt om i landet. Vi utbildar också offentlig sjukvårdspersonal samt renoverar och utrustar sjukvårdsinrättningar så att kvaliteten på vården kan höjas.  

Ett nyfött barn ligger tajt mot sin mammas bröstkorg.
Foto: Barbara Debout
Stephanie Kamangomda sitter med sin son Archange, som föddes för tidigt i vecka 28 och låg på intensivvården i 45 dagar. Nu har Archange lämnat intensivvården och mamma och barn kan snart åka hem.

Det behövs dock att fler aktörer går in för att denna viktiga vård finns tillgänglig för kvinnor och nyfödda barn i hela landet. 

‒ Det är oacceptabelt att så många kvinnors och barns liv går förlorade varje dag av orsaker som är så lätta att förebygga, säger René Colgo. 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare