Hoppa till huvudinnehåll
Barnmorska ger medicin till patient.
Foto: Barbara Debout/Läkare Utan Gränser
Adele Guerde, barnmorska, ger medicin till en patient på förlossningsavdelningen i Bangui, Centralafrikanska republiken.

Centralafrikanska republiken

Tusentals människor har skadats eller dödats och miljoner har tvingats på flykt under åratal av blodig, och mestadels bortglömd, konflikt i Centralafrikanska republiken.

Läkare Utan Gränser ser de direkta konsekvenserna av våldet på människors hälsa och hela samhället. Skadade människor som behöver vård. Barn som inte kan ta sig till sjukvårdsinrättningar under malariasäsongen och därmed den främsta dödsorsaken bland barn under fem år. Avbrutna behandlingar mot hiv och tuberkulos. Låg vaccinationstäckning. Kvinnor som saknar stöd före, under och efter sin förlossning.

Insatsen i Centralafrikanska republiken är en av våra största och våra sjukvårdsinrättningar är i många regioner de enda där människor kan få kostnadsfri vård. Våra team erbjuder allmän sjukvård såväl som akutsjukvård, kirurgi, mödravård, stöd till överlevare av sexuellt våld samt behandling för hiv och tuberkulos. Vi stöder också med att installera vatten- och sanitetsanläggningar och distribuera nödhjälpsartiklar.

Läs mer om våra aktiviteter i Centralafrikanska republiken på vår internationella hemsida. 

Senast uppdaterad 18 juli 2023.
 

Podd: Sexuellt våld i Centralafrikanska republiken
Lyssna

Centralafrikanska republiken

Fakta Centralafrikanska republiken

  • Befolkning: 5,6 miljoner
  • Huvudstad: Bangui
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 1997
  • Antal anställda 2022: 2795