Hoppa till huvudinnehåll

"Även i krig finns det regler" - Kommission måste undersöka sjukhusbombning

Publicerad 7 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Akutsjukvård forsätter i de delar av sjukhuset som inte förstördes av bomberna.

Akutsjukvård forsätter i de delar av sjukhuset som inte förstördes av bomberna.

Den internationella kommissionen för undersökande av fakta (International Humanitarian Fact Finding Commission, IHFFC) måste undersöka attacken mot Läkare Utan Gränsers sjukhus i Kunduz, Afghanistan. Det krävde Läkare Utan Gränsers ordförande Joanne Liu i ett tal på måndag förmiddag i Genève. 

Alla stater som har erkänt kommissionens behörighet – såsom Sverige – måste nu begära att kommissionen utreder bombningen som krävde 22 liv.

Läkare Utan Gränser internationella ordförande talade på UN Palais de Nations i Genève kl 10 i dag. Detta är hennes tal:

I lördags morse dödades Läkare Utan Gränsers patienter och anställda i Kunduz. De ingår nu i skaran av människor som har dött i världens konflikter och som betraktas som ”oavsiktliga civila skador” eller som ”oundvikliga konsekvenser av kriget”. Internationell humanitär rätt handlar inte om ”misstag”. Den handlar om avsikt, fakta och anledning.

Den amerikanska bombräden mot vårt sjukhus i Kunduz innebar den största förlusten av liv som vår organisation har upplevt i samband med ett flyganfall. Tiotusentals människor saknar nu tillgång till sjukvård, just när de behöver vården som mest. Därför säger vi i dag: det räcker nu. Även i krig finns det regler.

Patienter brändes till döds i sina sängar. Våra sjuksköterskor och läkare dödades på jobbet. Våra kollegor fick operera varandra. En av våra kollegor dog på ett improviserat operationsbord – ett skrivbord – medan hans kollegor försökte rädda hans liv.

I dag hedrar vi dem som dog i denna avskyvärda attack. Och vi hyllar Läkare Utan Gränsers medarbetare som fortsatte att behandla skadade medan sjukhuset brann och medan de såg sina kollegor dö.

Detta är inte bara en attack mot vårt sjukhus, det är ett angrepp på Genèvekonventionerna. Det är något som inte kan tolereras. Dessa konventioner styr reglerna för krig och inrättades för att skydda civila i konflikter – inklusive patienter, sjukvårdspersonal och vårdinrättningar. Det är regler som finns för att upprätthålla en viss humanitet i en annars omänsklig situation.

Genèvekonventionerna är inte bara ett abstrakt regelverk – de innebär skillnaden mellan liv och död för medicinsk personal vid frontlinjen. De är vad som gör det möjligt att ge patienter en säker tillgång till sjukvård och säkerställer att vi kan ge vård utan bli måltavlor.

Just av den anledningen, att attacker mot sjukhus i krigszoner är förbjudna, utgick vi ifrån att vi skulle vara skyddade. Ändå dödades tio patienter, varav tre barn, och 12 av Läkare Utan Gränsers medarbetare i flygräderna.

Omständigheterna och fakta kring denna attack måste bli föremål för en oberoende och opartisk undersökning, särskilt med tanke på bristen på konsekvens de senaste dagarna i USA:s och de afghanska myndigheternas utsagor. Vi kan inte enbart förlita oss på interna militära utredningar utförda av USA, Nato och afghanska styrkor.

I dag tillkännager vi att vi kommer att begära att den Internationella kommissionen för undersökande av fakta (IHFCC) utreder vad som inträffade i Kunduz. Kommissionen ingår i första tilläggsprotokollet till Genèvekonventionerna och är det enda permanenta organ som specifikt finns till för att utreda brott mot internationell humanitär rätt. Vi begär att stater som signerat Kommissionen aktiverar den för att slå fast sanningen och säkerställa sjukhusens skyddsstatus i konflikter.

Trots att Kommissionen har funnits sedan 1991 har den ännu inte använts. Det krävs att en av de 76 signatärerna begär en undersökning men hittills har regeringar varit alltför artiga eller rädda för att skapa ett prejudikat. Verktyget existerar och det är dags att det används.

Det är oacceptabelt att stater gömmer sig bakom informella överenskommelser, gentlemen’s agreements, och därigenom skapar en miljö där allt är tillåtet och straffrihet råder. Det är oacceptabelt att bombningen av ett sjukhus och dödandet av patienter och personal kan avfärdas som ”oavsiktliga skador på civila mål” och avfärdas som ett misstag.

I dag tar vi strid för att Genèvekonventionerna ska respekteras. Som läkare tar vi strid för våra patienter. Vi behöver allmänhetens stöd – ställ er på vår sida och insistera på att det finns regler även i krig.

Se hela talet här:

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Kriget i Syrien har drivit miljontals människor på flykt. Krisen orsakar ett desperat behov av livräddande humanitära insatser.

Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.