Hoppa till huvudinnehåll

Bättre vård till asylsökande i Italien

Publicerad 9 november 2017
Foto: Alessandro Penso / Läkare Utan Gränser
Läkare Utan Gränsers medarbetare ger psykosocialt stöd till asylsökande som anlänt till Sicilien efter att ha blivit räddade på Medelhavet.

Vårt pilotprojekt för asylsökande på Sicilien har blivit utvalt för utökat stöd i form av SpecialProjektsmedel från PostkodLotteriet. Vi jobbar för att ge bättre vård till asylsökande och på sikt hoppas vi att vår modell ska kunna integreras i Italiens befintliga sjukvårdssystem. 

Trots det stora antalet människor som kommit till Italien över Medelhavet sedan flera år tillbaka har asylsökande enligt landets mottagningssystem enbart rätt till akut och grundläggande sjukvård. Personer med svår problematik behandlas tillfälligt, vilket ökar risken för att de ska bli ännu sämre. Många lever i ovisshet och har upplevt traumatiska händelser i sina hemländer eller under färden till Europa. 

Integrerad vård med fokus på kvinnor

Vårt pilotprojekt, som inleddes i juli 2017 bygger på ett helhetsperspektiv som innefattar medicinsk vård, socialt och juridiskt stöd samt sjukgymnastik och rehabilitering. Patienter med särskilda behov refereras vidare till specialiserade organisationer.

Kvinnor är en särskilt prioriterad målgrupp i projektet. Asylsökande kvinnor som skrivits ut från hälsomyndigheternas sjukhus men som är i stort behov av fortsatt vård, stöd och en skyddad plats. Det kan handla om vård till följd av komplicerade graviditeter eller efter sexuellt våld eller tortyr.

Målet: bättre vård i hela Europa

I vårt projekt samarbetar vi med ett flertal aktörer för att ge så kvalitativ och mångsidig vård som möjligt. Språkundervisning kommer att genomföras av lokala organisationer på kliniken för att de asylsökande lättare ska kunna integreras i samhället.  Målet är att vår modell enkelt ska kunna integreras i det befintliga sjukvårdssystemet i Italien och på längre sikt även inspirera andra länder i Europa att förbättra sjukvården till asylsökande.

Specialstöd från PostkodLotteriet

Vår insats för asylsökande i Italien är ett av 20 projekt som under hösten beviljats medel inom ramen för PostkodLotteriets specialprojekt. PostkodLotteriet kommer att stödja projektet med 8 miljoner kronor. 

Under 2016 anlände 180 746 personer till Italien efter att ha tagit sig över Medelhavet. De flesta från afrikanska länder söder om Sahara. Läkare Utan Gränser har sedan 2015 bedrivit sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Lär mer om vår insats här.

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare