Hoppa till huvudinnehåll

Chaufförer skapar förändring i Sydafrika

Publicerad 9 oktober 2020
Lebogang Seketema som arbetar med att köra personer som utsatts för sexuellt våld till och från Läkare Utan Gränsers klinik i gruvstaden Rustenburg, Sydafrika.
Foto: Tadeu Andre/Läkare Utan Gränser
Chauffören Lebogang Seketema i Rustenburg, Sydafrika.

Lebogang Seketema vet vad någon som överlevt övergrepp har gått igenom. Hans jobb är att köra personer som utsatts för sexuellt våld till och från Läkare Utan Gränsers klinik i gruvstaden Rustenburg, Sydafrika. Han har en avgörande roll, eftersom han ofta är den första personen inom organisationen som patienterna möter.

– När jag började jobba här trodde jag att jag bara skulle köra patienterna från och till kliniken, men jag har insett att det handlar om så mycket mer. Jag måste vara emotionellt förberedd. Om någon kommer gråtande in i bilen och berättar vad som hänt måste jag lyssna på dem och trösta dem, även om det känns tungt, säger Lebogang Seketema.

Psykologisk utbildning

Det första mötet med den som drabbats av sexuellt våld är väldigt känsligt. Ofta är förövaren en man, och nu måste patienten våga sätta sig i bilen med Leboang. Han har därför fått psykologisk utbildning. Alla körningar följer också ett protokoll.

TITTA på filmen som handlar om Lebogang och hans kollegor i Rustenburg (på engelska).

– Jag hälsar på patienten, öppnar dörren och ber henne sätta sig till rätta. Sedan berättar jag att jag ska köra henne till ett ställe där hon kommer att få hjälp. Sedan börjar jag småprata. Om hon svarar fortsätter vi tala, om hon är tyst så slutar jag, säger Lebogang.

Personlig erfarenhet

Lebogang har själv erfarenhet av hur sexuellt våld påverkar en familj. När han var tonåring blev hans nioåriga syster våldtagen av deras granne. Eftersom det inte fanns tillgång till vård gjorde familjen sitt bästa för att lägga det bakom sig.

– Jag vet att hon aldrig fick terapi och att hon försöker blockera minnet, men det finns fortfarande där. Både hos henne och hos mig.

Lebogang upplever att jobbet har förändrat honom till det bättre. Som ung var han jämt i slagsmål. 

–Nu försöker jag sprida det jag lärt sig bland mina vänner, för att påverka deras inställning till sexuellt våld. Och de lyssnar på mig, säger Leboang.

Sexuellt och könsbaserat våld utbrett

Sydafrika är ett av de länder med högst antal rapporterade fall av sexuellt våld och mord på kvinnor. 2018 rapporterades över 50 000 fall av sexuella övergrepp och mörkertalet antas vara högt.
Läkare Utan Gränser driver fyra kliniker i gruvdistriktet Rustenburg, som tillhandahåller både medicinsk vård och psykologiskt stöd. Sedan coronapandemin bröt ut har vi ökat möjligheten att få psykologiskt och socialt stöd via telefon, men samtidigt satsat extra på att marknadsföra att våra kliniker fortsatt är öppna för dem som utsatts för sexuellt våld.

Under 2019 tog vi totalt emot 2 989 patienter. Fler än hälften av dem var under 18 år. Vi utbildar också elever om sexuellt våld och reproduktiv hälsa. Utbildningsinsatserna har hittills nått 25 500 elever i 20 skolor.  

Vårt arbete i Rustenburg har under 2018–2019 stöttas med sex miljoner kronor från Postkodlotteriet som ett av deras utvalda Specialprojekt. Ett stort tack till Postkodlotteriet och era kunder för ert viktiga stöd!

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare