Hoppa till huvudinnehåll

Dödssiffran stiger efter attacken i Kunduz

Publicerad 26 oktober 2015

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Av det som en gång var tre operationssalar, en akutmottagning, en intensivvårdsavdelning och en öppenvårdsavdelning finns nu bara kollapsade tak och utbrända väggar kvar.

Av det som en gång var tre operationssalar, en akutmottagning, en intensivvårdsavdelning och en öppenvårdsavdelning finns nu bara kollapsade tak och utbrända väggar kvar. 

Det är med stor sorg vi kan bekräfta att antalet döda efter attacken i Kunduz stigit. Sammanlagt dödades åtminstone 30 personer i attacken. Av dem har 13 medarbetare och 10 patienter kunnat identifieras.

Tre veckor efter attacken på vårt sjukhus i Kunduz uppgår antalet döda till 30 personer. Av dem har 23 personer kunnat identifieras, medan sju kroppar som återfunnits i ruinerna av det förstörda sjukhuset ännu är oidentifierade. Dessa kroppar har begravts på vederbörligt sätt. En medarbetare och två patienter saknas efter attacken och de kan finnas bland de oidentifierade offren, men den pågående rättsmedicinska undersökningen har ännu inte bekräftat detta. Tyvärr kan det slutgiltiga dödstalet efter bombningarna bli ännu högre.

Vi kan även bekräfta att många patienter och anhöriga samt 27 medarbetare skadades under attacken. I det kaos som följde har det varit väldigt svårt att spåra patienter, vilket gör det svårt att fastställa det totala antalet skadade.

Förutom de liv som gick förlorade under själva attacken innebär sjukhusbombningen att hundratusentals människor nu är utan tillgång till akutsjukvård som kirurgi. Sjukhuset hade plats för 94 inneliggande patienter och var det enda sjukhuset i nordöstra Afghanistan som kunde tillhandahålla högkvalitativ kirurgi, postoperativ och rehabiliteringsvård. Under 2014 fick över 22 000 patienter vård på sjukhuset och mer än 5 900 kirurgiska ingrepp utfördes. Personalen behandlade alla i behov av vård, ofta svåra skador i samband med trafikolyckor, till följd av bombattentat och skottskador.

Personalen på akutavdelningen hade tränats i att kunna ta emot ett stort antal skadade samtidigt, vilket kom till ovärderlig nytta veckan innan sjukhuset bombades. Bara mellan den 28 september och den 2 oktober behandlade teamen 394 sårade patienter medan striderna rasade i Kunduz.

Av det som en gång var tre operationssalar, en akutmottagning, en intensivvårdsavdelning och en öppenvårdsavdelning finns nu bara kollapsade tak och utbrända väggar kvar.

I dagsläget är det bara regionsjukhuset i Kunduz och en klinik på flygplatsen som tillhandahåller gratis sjukvård i Kunduz. Sedan attacken har de fått medicinskt materiel från olika aktörer, bland annat Läkare Utan Gränser. Personal från hälsovårdsministeriet har lånats ut från andra provinser för att stötta verksamheten. Den kirurgiska kapaciteten är begränsad och komplexa medicinska fall kan inte hanteras utan måste skickas till sjukhus i andra städer.

Ett litet team från Läkare Utan Gränser har återvänt till Kunduz för att utvärdera skadorna, följa upp hur vår personal mår och säkerställa lämpligt samarbete med de utredningar som pågår. Traumasjukhuset kommer inte att kunna öppna igen förrän Läkare Utan Gränser fått klarhet i vad som hände natten när sjukhuset attackerades och vi har fått garantier om att det inte kommer att hända igen. Sjukhuset måste vara en säker plats för vår personal och våra patienter.

Läkare Utan Gränser började arbeta i Afghanistan 1980. Vi stöttar hälsoministeriets sjukhus Ahmad Shah Baba i östra Kabul, mödravårdssjukhuset Dasht-e-Barchi i västra Kabul och Boostsjukhuset i Lashkar Gah, Helmandprovinsen. I Khost, i östra Afghanistan, driver vi ett mödravårdssjukhus. Vi tar inte emot pengar från någon stat eller regering för vår verksamhet i Afghanistan utan insatserna finanserias enbart med privata medel.

Aktuellt om Afghanistan

Barn på akuten på Boost Hospitals, i Lashkar Gah, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Strider gör det svårt att nå sjukhus

Strider i Afghanistan gör att sjuka har svårt att ta sig till sjukhus för vård. På Boost-sjukhuset i Lashkar Gah står många sängar tomma.

För tidigt födda tvillingar återhämtar sig på sjukhuset i Dasht-e-Barchi.
Nyheter från fältet

Två små tygpaket

Min blick vandrade till nästa säng där två till små tygpaket låg på en säng där mamman stod bredvid leende. Två par tvillingar! Två flickor och två pojkar.

Känguruenheten på Dasht-e-Barchis sjukhus.
Nyheter från fältet

Bebisen växer med värmen från mamma

Få gravida kvinnor och nyfödda barn har tillgång till gratis, högkvalitativ vård i Afghanistan. Förra året öppnade vi en mödravårdsavdelning på det offentliga sjukhuset i Dasht-e-Barchi, i utkanten av Kabul.

Utbränd patientsäng på sjukhuset i Kunduz, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Kunduz: 6 månader efter attacken

För sex månader sedan dog 42 personer när vårt sjukhus i Kunduz, Afghanistan, attackerades av amerikanskt flygvapen. Läkaren Kathleen Thomas var där.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.