Hoppa till huvudinnehåll

Grekland: risk för människors hälsa och liv

Publicerad 6 december 2017

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Situationen på de grekiska öarna är särskilt farlig för små barn som är mer känsliga för svåra väderförhållanden.

Situationen på de grekiska öarna är särskilt farlig för små barn som är mer känsliga för svåra väderförhållanden. 

För andra vintern i rad lever tusentals män, kvinnor och barn på de grekiska öarna under ovärdiga och hälsovådliga förhållanden. Vi skalar upp vårt humanitära arbete och uppmanar samtidigt EU och Greklands myndigheter att omedelbart flytta människor till fastlandet.

- I Lesbos trängs hela familjer, som nyligen kommit från länder som Syrien, Afghanistan och Irak, i små tält avsedda för sommarbruk. De kämpar för att hålla sig torra och varma i regnet och kylan, säger Aria Danika, projektkoordinator för Läkare Utan Gränser i Lesbos. Människors psykiska hälsa är också chockerande. Varje dag tar vi emot i genomsnitt tio patienter med akut ångest på vår mottagning, av dem är det många som försökt ta livet av sig eller skada sig själva. Situationen på ön var hemsk tidigare, nu är den bortom desperat.

Hela familjer sover i små tvåmannatält där det är blött och kallt.

Hela familjer sover i små tvåmannatält. Foto: Läkare Utan Gränser. 

På grund av de restriktioner som tillkom genom avtalet mellan EU och Turkiet, som hindrar människor att lämna öarna, är lägret Moria på Lesbos farligt överfullt. För närvarande bor fler än 7 000 människor i ett läger avsett för 2 300 personer. Och varje dag kommer i genomsnitt ytterligare 70 människor från Turkiet till Lesbos - de flesta är kvinnor och barn. I lägret finns det inte tillräckligt med duschar och toaletter, begränsad tillgång till dricksvatten och hela familjer sover i små tvåmannatält där det är blött och kallt. På ön Samos bor 1 500 personer i ett läger avsett för 700 personer, och hundratals sover i tält utan värme och under dåliga hygieniska förhållanden.

fem människor dog i moria

Dessa hemska levnadsvillkor utgör en stor risk för människors hälsa och liv. Redan i fjol dog fem personer i Moria till följd av levnadsvillkoren i lägret. Situationen är särskilt farlig för små barn som är mer känsliga för svåra väderförhållanden. Denna ohållbara situation leder också till ökad spänning och desperation bland migranter och flyktingar, och lokala invånare och myndigheter protesterar mot att öarna omvandlats till fängelser.

Vi har öppnat en mobil klinik utanför Moria för barn under 16 år och gravida kvinnor. Där tillhandahåller vi primärvård och behandlar lunginflammation, hypotermi och andra sjukdomar kopplade till kylan hos de mest utsatta grupperna. Vi förhandlar också med grekiska myndigheter för att förbättra vatten- och sanitetsförhållandena på Lesbos och Samos.

- Hur kan grekiska och europeiska myndigheter fortsätta tro att man avskräcker flyktingar från att ta sig hit, genom att hålla människor inlåsta under dessa förhållanden? Desperata människor fortsätter att anlända till de grekiska öarna varje dag efter att ha riskerat sina liv på Egeiska havet. Denna grymma politik som påtvingats sårbara människor som söker skydd har misslyckats och måste upphöra, säger Emilie Rouvroy, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Grekland.

- De grekiska myndigheterna har nyligen meddelat att 3 000 personer kommer att flyttas från öarna senast den 10 december. Men även om denna begränsade evakueringsplan faktiskt äger rum kommer vi inom några veckor att hamna i samma situation. Det är dags att stoppa den här politiken på öarna och låta människor flytta till en plats där deras skyddsbehov och humanitära behov kan hanteras på ett humant sätt, säger hon.

Läs rapporten "Confronting Mental health Emergency on Samos and Lesvos" från oktober 2017.

Relaterade nyheter

Mellan augusti 2016 och augusti 2017 erbjöd vi psykosocialt stöd till 550 asylsökande i Skaraborgs län.
Sverige

Rapport: Ett liv i limbo

En ny rapport visar att asylsökandes ovissa livssituation i Sverige påverkar deras psykiska hälsa negativt. Vi efterlyser fler insatser för att förbättra det psykosociala stödet till asylsökande.

Sverige

10 frågor till en asylsökande

Nyaz flydde till Sverige för två år sedan. Hans tillvaro här har varit en berg- och dalbana: han har flyttats runt mellan boenden, slängts mellan hopp och förtvivlan. Nyaz är orolig för att utvisas men försöker fokusera på skolan och på att lära sig nya saker. 

Kulturtolken Sanna Basyouny berättar om våra psykosociala aktiviteter för tre kvinnor från Syrien och Irak på ett asylboende.
Flyktingar i Europa

De bryter språkliga och kulturella barriärer

Kulturtolkar spelar en nyckelroll i vårt arbete med psykisk hälsa hos asylsökande. Med kulturtolkarnas hjälp kan våra rådgivare lättare förmedla det psykosociala stöd som hjälper asylsökande att utstå en livssituation präglad av ovisshet och oro. 

Läkare Utan Gränsers medarbetare ger psykosocialt stöd till asylsökande som anlänt till Sicilien efter att ha blivit räddade på Medelhavet.
Flyktingar i Europa

Bättre vård till asylsökande i Italien

Vårt pilotprojekt för asylsökande på Sicilien har blivit utvalt för utökat stöd från PostkodLotteriet. Vi jobbar för att ge bättre vård till asylsökande och på sikt hoppas vi att vår modell ska kunna integreras i Italiens befintliga sjukvårdssystem.