Hoppa till huvudinnehåll

Fem år av krig Syrien: “Det får inte bli en dag till”

Publicerad 11 mars 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
En flicka med en brännskada behandlas av vår personal i flyktinglägret i Atme, i norra Syrien.

En flicka med en brännskada behandlas av vår personal i flyktinglägret i Atme, i norra Syrien. 

Sjukvården i Syrien har utsatts för riktade attacker sedan krigets start.

Sjukvården i Syrien har utsatts för riktade attacker sedan krigets start. Här resterna av det bombade sjukhuset i Ma’arat Al Numan som stöttas av Läkare Utan Gränser. 

Pressmeddelande: Efter fem års krig i Syrien ser vi den största humanitära krisen i vår tid, men hindras samtidigt från att bistå miljontals människor i nöd. 

Våld, hot och attacker mot sjukhus begränsar möjligheten att ge vård. Samtidigt visar Läkare Utan Gränsers senaste Syrienrapport att de medicinska behoven är enorma. Många civila skadas och dör, 30 till 40 procent av de drabbade är kvinnor och barn. 

– Vi borde driva den största insatsen i vår 45-åriga historia. Men vi förhindras att rädda liv i Syrien. Säkerhetsläget är fruktansvärt och vi nekas dessutom tillträde till stora delar av landet. Redan när jag var i Syrien 2013 var situationen allvarlig, men det har bara blivit värre och värre. Vilken frustration, vilket onödigt lidande, säger Katrin Kisswani, ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige som själv vid två tillfällen har arbetat som projektkoordinator i norra Syrien.

Många civila offer

Läkare Utan Gränsers rapport om krigsskadade och dödsoffer under 2015 visar att de medicinska behoven är enorma. Enligt statistiken från 70 av de sammanlagt 152 sjukvårdsinrättningar som organisationen stödjer i Syrien dog över 7 000 personer som en konsekvens av kriget. Under året behandlades fler än 150 000 människor på dessa inrättningar, vilket visar att antalet krigsoffer som sökte vård på sjukhus är mycket högt. Den höga andelen kvinnor och barn bland offren tyder på att kriget i stor utsträckning drabbar civila..

Sjukvården i Syrien har i det närmaste kollapsat på många håll och kan inte möta de stora medicinska behoven. En syrisk läkare som jobbar på en klinik i östra Ghouta, nära huvudstaden Damaskus, är en av ytterst få läkare som finns kvar.

– Egentligen är jag urolog men nu måste jag behandla alla sorters skador. Jag har sett patienter som har förlorat ben, händer och till och med ett huvud. Det finns så få läkare i området att jag måste göra allt. Jag är urolog, gynekolog, kirurg och barnläkare samtidigt.

Vi kan inte göra det vi borde göra

Läkare Utan Gränser driver för tillfället sex egna sjukvårdsinrättningar i Syrien. Dessutom stödjer organisationen runt 150 sjukhus i landet, för att verksamheten vid de få sjukhus och vårdcentraler som fortfarande är öppna ska kunna fortgå. Bland annat förser organisationen de syriska sjukhusen med material, läkemedel och bränsle. Organisationen finansierar även sjukvårdspersonalens löner. Om sjukvårdsanläggningar i Syrien träffas i attacker står organisationen för reparationer och återuppbyggnad. Dessutom bidrar Läkare Utan Gränser med teknisk och medicinsk rådgivning.

Organisationens svenska ordförande Katrin Kisswani betonar:

– De som är inblandade i kriget måste stoppa vansinnet. Varje dag attackeras civila mål i Syrien. Varje dag hotas sjukhus av nya attacker. Varje dag dör människor, eftersom de inte nås av humanitär hjälp. Varje dag sedan 2011. Det blir 1825 dagar av onödigt lidande. Det får inte bli en dag till!

För mer nyheter och information, se vår Youtubekanal: https://www.youtube.com/user/lakareutangranser

Aktuellt om Syrien

Fotot är taget 5 oktober i östra Aleppo och visar förödelsen utanför ett sjukhus.
Nyheter från fältet

Fyra sjukhus och en ambulans attackerade i östra Aleppo

I fredags attackerades fyra sjukhus i belägrade östra Aleppo i flyganfall utförda av syriska och ryska styrkor. Ett av sjukhusen förstördes och minst två läkare skadades. Bombningarna förstörde också en ambulans och dödade föraren.

Barn i östra Aleppo, Syrien.
Nyheter från fältet

Tiden rinner ut för barnen i östra Aleppo

Under de senaste veckorna har minst 321 barn skadats och 114 har dödats i urskillningslösa bombattacker. Men barn riskerar också att dö på grund av att grundläggande pediatrisk vård varit begränsad eller inte funnits tillgänglig.

De senaste tre månaderna har alla sjukhus i östra Aleppo, som vi och andra organisationer stödjer, utsatts för bombanfall.
Nyheter från fältet

Kriget i Syrien är ett krig mot mänskligheten

DEBATT | Läkare Utan Gränser har arbetat i världens krig och konflikter i över 40 år. Men det vi nu ser i Syrien saknar motstycke. Attackerna mot sjukvårdsinrättningar, personal och hjälpkonvojer är så vanligt förekommande att ingen längre kan tro på att det rör sig om misstag.

Östra Aleppo, Syrien, har drabbats hårt av bombningarna.
Nyheter från fältet

"Staden ödeläggs framför våra ögon"

Världen ser på när Aleppo ödeläggs men ingen gör något för att stoppa det. Det är en känsla som delas av de 35 läkarna som är kvar i östra Aleppo.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Ett av våra räddningsteam närmar sig en flyktingbåt för att ta personerna till räddningsfartyget MY Phoenix.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.