Efter ett år av förödande krig i Gaza har människors liv slagits i spillror och de medicinska och humanitära behoven är enorma. Men vapenvila liknar alltmer en avlägsen dröm för den krigströtta befolkningen.
Situationen var redan kritisk innan kriget bröt ut, men den är nu värre än någonsin. Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober, där uppemot 1 200 människor dödades och 250 togs som gisslan, har Israel bedrivit ett fullskaligt krig på Gazaremsan. Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har 41 500 människor dödats och 96 000 skadats.
Nära två miljoner människor har fördrivits, vilket enligt FN motsvarar 90 procent av befolkningen. Människor har flyttat, ofta i all hast och utan förvarning, från en plats till en annan, med bara några få tillhörigheter som de kan bära med sig. Personer med funktionsnedsättning, kvinnor, barn och äldre är särskilt utsatta. Internflyktingarna trängs nu på en allt mindre yta under ständiga attacker och i alltmer inhumana levnadsförhållanden.
Shahd Abu Samra har fördrivits från sitt hem i norra Gaza och bor nu i al-Mawasi, ett flyktingläger i Khan Younis i södra Gaza.
– Vi lever ett mycket svårt liv, liksom alla människor i lägret. Det råder en enorm brist på allt grundläggande som vatten, mat, mediciner, tak över huvudet och mycket annat. På natten måste vår pappa eller bror följa med oss till latrinerna, berättar Shahd Abu Samra.
Levnadsförhållandena för internflyktingarna är förfärliga. Människor sover, äter och bor på golvet i tält, överhettade av värmen och utan tillgång till rent vatten och mat. Kvinnor har inte tillräckligt med bindor och barn utsätts för skabb och andra hudsjukdomar.
Tillgången till hygien- och sanitetstjänster är extremt begränsad. Människor måste köa till de få latrinerna i timmar i sträck och de kan inte duscha regelbundet. Förhållandena och bristen på tillgång till vatten och mat bidrar alla till hälsorisker.
Sjukvården har decimerats
Samtidigt har sjukvårdsinrättningar systematiskt förstörts i israeliska attacker och av Gazas 36 sjukhus är det i dag endast 17 som delvis fungerar.
Trots stora svårigheter fortsätter Läkare Utan Gränser att arbeta på Gazaremsan. Våra team erbjuder kirurgiskt stöd, sårvård, sjukgymnastik, mödra- och barnhälsovård, primärvård, vaccinering och psykologiskt stöd, samt distribution av vatten.
Hittills har sex av våra medarbetare dödats. Sedan oktober 2023 har Läkare Utan Gränsers personal och patienter tvingats lämna 14 olika vårdinrättningar, på grund av allvarliga incidenter och pågående strider. Varje gång en sjukvårdsinrättning evakueras förlorar tusentals människor tillgång till livräddande sjukvård. Detta får svåra konsekvenser för människors hälsa på såväl kort som lång sikt.
Drömmer om vapenvila
Läkaren Ahmed Abu Warda reflekterar över sina personliga och yrkesmässiga erfarenheter under ett års krig i Gaza. Hans fru och lilla son lämnade Gaza för sju månader sedan. Nu försöker de hålla kontakten via videosamtal men Ahmed har missat många stora ögonblick i sin sons liv redan.
Psykisk ohälsa hos barn i Gaza
Levnadsförhållandena i Gazaremsan är svåra, och denna verklighet påverkar befolkningen allvarligt, framför allt barnen. På vår vårdcentral i al-Mawasi arbetar vi med psykisk hälsa för barn och deras föräldrar genom en rad olika aktiviteter och program. Vi har också en psykologisk rådgivning och en psykiatrisk avdelning.
Genom de stödaktiviteter för psykisk hälsa för barn som vi genomför här lär sig barnen ett nytt språk för att kommunicera utan aggression eller slag. Som Mahmoud el-Bebesi, psykolog på Läkare Utan Gränser, förklarar:
– Det är genom leken som vi kommer över traumat, smärtan och lär oss att hantera känslor som kommer och som inte är lätta att hantera.
Syftet är också att ge barnen en plats där de kan leka i trygghet. Men så länge kriget pågår är känslan av trygghet bara tillfällig.
– En av de största utmaningarna vi ser, särskilt för barn, är att det inte finns någon säker plats i Gaza. Detta gör att de inte kan påbörja den läkningsprocess som bör ske så snart som möjligt. Utan en vapenvila kommer det att bli svårt för dem att komma över den här situationen.
Många våldsrelaterade skador
Under de senaste 12 månaderna har våra team bevittnat hur den humanitära och medicinska situationen för människor i Gaza har förvärrats. Smittsamma sjukdomar, inklusive hudsjukdomar, sprider sig. Sedan krigets början har Läkare Utan Gränser vårdat fler än 27 500 patienter för våldsrelaterade skador, bland annat omfattande brännskador och benbrott. Mer än 80 procent av skadorna har varit kopplade till granatattacker.
Karam, 17 år, var nära att dö efter att hans familjs hus jämnats med marken av ett israeliskt flyganfall. Han drabbades av svåra brännskador i ansiktet och på andra delar av kroppen, och fick även en allvarlig skada på armen. Han får nu omfattande rekonstruktiv kirurgi och sjukgymnastik på sjukhus i Amman, Jordanien.
Läkare Utan Gränser har drivit ett sjukhus för rekonstruktiv kirurgi i Amman sedan 2006. Nyligen har sjukhuset tagit emot en grupp på tio barn som skadats av israeliska attacker mot Gaza. De unga patienterna har påbörjat sin långa väg mot rehabilitering och har genomgått rekonstruktiv kirurgi på grund av sina livsförändrande skador.
Dessa barn kommer att få den sjukvård de är i desperat behov av, vilket inkluderar käkkirurgi, plastikkirurgi och ortopedisk kirurgi, fysioterapi och psykologiskt stöd. Men de utgör bara en liten bråkdel av det antal människor som är i behov av medicinsk evakuering från Gaza. Enligt Världshälsoorganisationen WHO behöver åtminstone 12 000 människor i behov av vård evakueras från Gaza. Hittills har nästan 60 procent av förfrågningarna avslagits av de israeliska myndigheterna.
Läkaren Ahmed håller fast vid drömmen.
– Jag är villig att betala vilket pris som helst för att bara få krama mitt barn.
Läs mer om Läkare Utan Gränsers arbete i Palestina.