Hoppa till huvudinnehåll

Flyktinghjälp i Jordanien

På Ar Ramtha-sjukhuset, i nordvästra Jordanien, tar vi emot krigsskadade syrier. De flesta patienter behöver akuta operationer.
Foto: Ton Koene

Fakta Jordanien

  • Befolkning: 9,9 miljoner
  • Huvudstad: Amman
  • År Läkare Utan Gränser först arbetade här: 2006
  • Antal anställda 2018: 417

I Jordanien har Läkare Utan Gränser flera vårdprogram för att hjälpa syriska flyktingar och andra utsatta grupper i landet.

Syriska flyktingar i behov av hjälp

Då gränsen mellan Jordanien och södra Syrien stängdes i juli 2017 minskade antalet flyktingar och krigsskadade som kom in i Jordanien. Men det finns fortfarande nästan 671 000 syriska flyktingar registrerade och dessutom ett okänt antal ej registrerade som befinner sig i landet. De flesta av dem är beroende av humanitär hjälp. I februari 2018 tillkännagav landets regering att det ekonomiska stödet för sjukvård för syriska flyktingar skulle upphöra. Beslutet har gjort det ännu svårare för flyktingar att få tillgång till vård.

I Irbid-regionen, norra Jordanien, har vi tre kliniker som ger syrier och inhemsk befolkning behandling för icke smittsamma sjukdomar, ofta kroniska, som orsakar många dödsfall. Det kan till exempel gälla diabetes och högt blodtryck. Våra team ger medicinsk vård, psykosocialt stöd och hjälp vid psykisk ohälsa. Man gör hembesök och har också sjukgymnastik. Under året hade vi närmare 29 000 patientbesök och 2 000 som gällde psykisk ohälsa.

Under året stöttade vi också en primärvårdsklinik i Turra i Irbid. Vi tog där emot syriska flyktingar och lokalinvånare, innan vi överlämnade verksamheten till hälsovårdsmyndigheterna.

Barn- och mödravård

Sedan 2013 har vi i Irbid drivit en mödravårdsavdelning och en intensivvårdsenhet med 16 sängplatser för nyfödda. Under åren har vi hjälpt till vid 16 000 förlossningar. I september lämnade vi över verksamheten till en annan frivilligorganisation.

Under 2018 har vi ökat insatserna när det gäller psykisk ohälsa. I Mafraq-distriktet har vi kunnat hjälpa syriska barn och deras föräldrar. Vi hade totalt 24 455 enskilda möten och 1 105 i grupp.

Vår svenske läkare Mats Blennow berättar om sitt arbete i Jordanien:

Rekonstruktiv kirurgi

På vårt sjukhus för rekonstruktiv kirurgi i huvudstaden Amman fortsatte vi arbetet med omfattande vårdinsatser. Varje månad hade vi ungefär 200 patienter med krigsskador. De kom från Irak, Syrien, Jemen och Palestina. Förutom kirurgi – under året gjorde vi närmare 1 160 operationer – hade vi ortopedi, sjukgymnastik, ordnade med proteser och gav stöd vid psykisk ohälsa.

Omar Al Balkhi, flykting från Syrien, berättar om sin sjukvårdsvistelse i Jordanien: 

Akut kirurgi i Ar Ramtha

I början av året tog vi det svåra beslutet att stänga vår kirurgverksamhet med 41 sängplatser i Ar Ramtha. Anledningen var den kraftiga minskningen av krigsskadade patienter från södra Syrien.

Sedan september 2013 har vi här kunnat hjälpa flera tusen patienter. Många av dem genom akutinsatser. Förutom kirurgi har vi haft sjukgymnastik och närmare 6 000 möten för att ge psykosocialt stöd.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Jordanien sedan 2006.

2018 i siffror: 

  • 69 000 patientbesök
  • 11 200 patientbesök rörande psykisk ohälsa
  •  2 690 assisterade förlossningar

Informationen är hämtad från Läkare Utan Gränsers internationella verksamhetsberättelse 2018. Vissa uppgifter kan vara av senare datum.

Senast uppdaterad: 15 november 2019.