Hoppa till huvudinnehåll

Gör vaccin och behandling mot covid-19 tillgängligt för alla

Publicerad 25 maj 2020
En kvinna i skyddskläder pratar med två män.
Foto: Albert Masias/Läkare Utan Gränser
Logistikansvariga Anne Gillon samtalar med två kulturtolkar i vårt covid-projekt i Bryssel, Belgien.

Just nu görs enorma ansträngningar världen över för att ta fram vaccin och behandling mot covid-19. Risken är dock stor att dessa läkemedel går till de som kan betala och inte fördelas rättvist, så får inte ske. Det skriver Läkare Utan Gränser och Oxfam i en debattartikel. 

Under de senaste månaderna har det nya coronaviruset, som orsakar sjukdomen covid-19, spridits som en löpeld till över 200 länder. Viruset har satt enorm press på även de mest avancerade sjukvårdssystemen och skördat hundratusentals liv. 

Coronapandemin riskerar att slå hårt mot fattiga och sårbara samhällen och förvärra humanitära kriser. Utöver utvecklingen i Europa och USA har en oroväckande spridning tagit fart i länder som Kongo-Kinshasa, Burkina Faso, Syrien, Jemen och Bangladesh. 

Det pågår en intensiv kapplöpning inom forskningsvärlden för att hitta effektiva diagnostiska verktyg, vaccin och behandlingar mot covid-19. Det finns redan över 100 vaccinkandidater, i olika faser av utveckling, och över 1 000 studier kring diagnostik och behandling. 

Hur snabbt medicinska produkter kan forskas fram är en nyckelfaktor för att rädda liv och lindra nöd – men lika viktigt är att de verkligen görs tillgängliga för människor i alla länder i världen. 

Idag samlas hälsoministrar från hela världen för världshälsoorganisationens WHO:s årsmöte. På mötet måste ledarna enas om att vaccin och behandling ska tilldelas efter behov och inte efter förmåga att betala. Det är avgörande att de enorma finansiella forskningsinvesteringarna leder till att pandemin kan stoppas i alla länder. Det nya coronaviruset känner inte av några geografiska gränser, och det bör inte heller världssamfundets respons mot pandemin göra. 

EU har inför mötet föreslagit en lösning med sammanslagning av patent, som skulle möjliggöra att alla länder kan producera eller importera lågkostnadsversioner av tillgängliga vaccin, mediciner och testmetoder. Risken är annars att läkemedelsföretag kommer få sätta vilka priser de vill på vaccin och behandling, även om det till stor del är statliga medel – det vill säga skattepengar – som använts till forskning och utveckling av preparaten. 

Den nuvarande vinstbaserade modellen för läkemedelsutveckling tillåter läkemedelsbolag att maximera vinst genom långa patent och marknadsstrategier. Många låg- och medelinkomstländer har därför inte råd att köpa in livsviktiga läkemedel, exempelvis mot tuberkulos, hepatit C och lunginflammation, till sin befolkning.

Utöver det rent forskningstekniska behöver en global handlingsplan för tillverkning- och leveranskapacitet utformas, och det är viktigt att tillräckligt stor produktionskapacitet räknas in från början.

Allmänheten kommer oavsett att betala för forskning, tillverkning, lagring och distribution av medicinska verktyg mot covid-19 via sina skattepengar. För att inte låta immateriella rättigheter, affärshemligheter och monopol på kliniska prövningsdata och teknisk kunskap styra forskning, produktion och tillgång krävs det ett starkt ledarskap av WHO med stöd av alla medlemsstater, inklusive Sverige. 

Världssamfundet har enats kring tydliga ställningstaganden för rättvis tillgång till de medicinska verktyg som kan stävja pandemin. Nu är det dags att visa att man kan gå från ord till handling och garantera att alla som behöver det får tillgång till vaccin och behandling, oavsett vilket land man bor i eller hur mycket pengar man har i plånboken.

Oliver Schulz, generalsekreterare, Läkare Utan Gränser
Johan Pettersson, generalsekreterare, Oxfam

Den här texten publicerades som en debattartikel i Aftonbladet 18 maj 2020.