Hoppa till huvudinnehåll

Sverige måste ställa sig bakom WTO-förslag

Publicerad 3 februari 2021
En covidpatient i Amazonasregionen, Brasilien, blir buren till ambulansen.
Foto: Diego Baravelli
En covidpatient i Amazonasregionen, Brasilien, blir buren till ambulansen. Brasilien har drabbats hårt av pandemin och ställer sig bakom WTO-förslaget om att frångå patent under pandemin.

Imorgon, torsdag, möts medlemsländerna i världshandelsorganisationen WTO för att diskutera frågor kring handel och immaterialrätt i ljuset av coronapandemin. Sverige måste ställa sig bakom förslaget att frångå immaterialrätten för att säkerställa att medicinska produkter mot covid-19 når alla i världen. 

Indien och Sydafrika lämnade i oktober förra året in ett förslag till WTO som avser att länder tillfälligt ska kunna frångå patent- och immaterialrätten för att importera eller tillverka billigare generiska versioner av vaccin, läkemedel, tester och medicinsk utrustning mot covid-19 till dess att global flockimmunitet är uppnådd.  

Om förslaget röstas igenom skulle detta vara en tydlig signal till potentiella tillverkare att börja producera till exempel covidvaccin utan att hindras av patent eller monopol. 

– Det är ytterst oroande att Sverige inte gett sitt stöd till förslaget, särskilt med tanke på att regeringen flera gånger betonat att jämlik global tillgång till covidvaccin är av högsta prioritet, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser. 

Förödande hälsoeffekter

Hittills är tillgången till covidvaccin mycket begränsad i låg- och medelinkomstländer. Enligt världshälsoorganisationen WHO har runt 39 miljoner doser vaccin mot covid-19 distribuerats i höginkomstländer. Samtidigt har bara ett låginkomstland i världen, västafrikanska Guinea, tagit emot 25 doser covidvaccin. Vi befarar förödande hälsoeffekter om vaccinationer inte inleds omgående även i fattiga länder

– Världen är just nu uppdelad i de som har och de som inte har resurserna för att bekämpa pandemin. Sverige och andra rika länder kan inte slösa ännu mer tid. Vi måste hitta konstruktiva lösningar för att öka den global tillgången till covidvaccin nu. I det här arbetet är WTO-förslaget mycket viktigt säger Pieter-Jan van Eggermont,  

Förslaget har hittills fått stöd av runt 100 länder samt mer än 400  civilsamhällesorganisationer och FN-organ. Däremot saknas stöd från EU (inklusive Sverige) samt höginkomstländer som USA, Storbritannien, Japan, Australien och Schweiz. 

Läkare Utan Gränsers Accesskampanj har i över 20 år verkat för att öka tillgången till läkemedel och vaccin världen över.