Hoppa till huvudinnehåll

Intervju med Läkaren Gustav Walther

Publicerad 29 april 2020
Gustav Walther och en man

Läkaren Gustaf Walther åkte i augusti 2019 ut på ett sju månader långt uppdrag till Khanaqin, en stad i östra Irak. Vi ställde några snabba frågor till honom. 

Varför bestämde du dig för att börja arbeta med Läkare Utan Gränser?

Jag har sedan en lång tid, redan innan jag började studera till läkare, varit intresserad av globala frågor och global hälsa. Sedan tycker jag att det är en självklarhet att vi som bor i ett rikt land försöker bidra och hjälpa till i andra länder där behoven är större.

Vad innebar din roll och vad hade du för arbetsuppgifter?

Jag var Medical Activity Manager. Det innebar att jag ledde ett litet team om två läkare och tre sjuksköterskor i att driva två öppenvårdsmottagningar dit patienter kom för att få sina läkemedel men också för att bli undersökta av en sjuksköterska  eller läkare. Mitt ansvar i första hand var att handleda och utbilda personalen, se till att materiel och utrustning för att bedriva verksamheten fanns och planera verksamheten med allt från strategi till HR.

Hur gick det att kombinera ditt jobb i Sverige med fältarbete?

Jag tog tjänstledigt från min ST-läkartjänst i Piteå. Det har gått bra, mycket tack vare en stöttande chef. Jag valde aktivt att söka mig till en arbetsplats som kunde möta mina krav gällande fältarbete.

Vad var mest utmanande med uppdraget?

Givetvis att vara ifrån partner, familj och vänner. Det har i perioder varit tufft, men det har funkat oväntat bra med internetuppkoppling vilket gjorde att vi har kunnat ha daglig kontakt. Det har också varit jobbigt att känna att man själv är en källa till oro för dem.

Kände du dig någonsin otrygg under ditt uppdrag?

Nej, faktiskt inte. Både jag och min familj var oroliga innan men när jag väl var på plats var jag aldrig orolig, trots att det hände en del incidenter i landet och regionen jag arbetade i. Jag upplevde säkerhetsarbetet i mitt projekt som väldigt bra och strukturerat.

Vad var det bästa med uppdraget?

Det bästa var att utmana sig själv och se att man klarar av det. Men också att få arbeta i ett annat land och tillsammans med människor från alla delar av världen.

Vad tycker du kan vara bra att tänka på innan man söker till Läkare Utan Gränser?

Att se till att vara redo med alla papper och förberedelser ifall man skulle få erbjudande om ett uppdrag med kort varsel. Det är också bra att försöka ordna med uthyrning av sitt boende/lägenhet i god tid. Annars kan det bli som för mig och min partner. Vi var ute på uppdrag samtidigt och fick betala hyra för en tom lägenhet.

Varför tycker du att man ska åka ut på fältarbete?

För att det behövs. Vi har det så pass bra i Sverige och det finns mycket vi kan göra för de människor som Läkare utan Gränser försöker stötta. Om inte vi gör det, vem ska då göra det?
 

En operationssal där en patient förbereds för operation.

Svåra tider, enkelt val

Krig, kriser och katastrofer avlöser varandra. Det kan kännas överväldigande. Men mitt i allt det svåra finns något enkelt: valet att agera. Tillsammans med dig ger vi sjukvård och humanitärt stöd till dem som behöver det mest.
Bli månadsgivare