Hoppa till huvudinnehåll

"Jag känner dem, de panikslagna människorna på bilderna"

Publicerad 2 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den 3 oktober bombades vårt traumasjukhus i Kunduz, norra Afghanistan. 42 personer dödades.

Den 3 oktober bombades vårt traumasjukhus i Kunduz, norra Afghanistan. 42 personer dödades.

Tidig morgon den 3 oktober, förra året, attackerades vårt sjukhus i Kunduz, norra Afghanistan i ett amerikanskt bombanfall. 42 människor dödades. Jenny Gustavsson är sjuksköterska och arbetade där före attacken. 

"När jag såg bilderna på den brinnande byggnaden tänkte jag: det är ju mitt sjukhus! Jag ser den sönderbombade intensivvårdsavdelningen, akuten som står i lågor. Jag ser hur personalen tar hand om sina skadade kolleger i rummet där vi hade morgonmöten varje dag. Jag känner dem, de panikslagna människorna på bilderna.

Vårt sjukhus i Kunduz var den enda platsen i hela regionen där människorna fick traumavård. När jag jobbade där som sjuksköterska tog vi hand om Noor, en 23-årig kille med en svår skottskada. Han hade ett brutet lårben men också svåra skador i magen. Han hade opererats sju gånger. Hela hans buk var ett stort öppet sår, han var väldigt undernärd och hade svåra liggsår på rygg och skinkor. Hans lårbensfraktur läkte inte på grund av en multiresistent bakterie – vår antibiotika bet inte på infektionen.

Jenny Gustafsson, sjuksköterska, står utanför sjukhuset i Kunduz, Afghanistan, tillsammans med Noor. Noor, tillsammans med Jenny Gustafsson, utanför sjukhuset i Kunduz. Foto: Jenny Gustafsson.

Han hade också en stomi som var väldigt svårbandagerad, men det var möjligt på sjukhuset. Jag lade dagligen om den och lärde mina afghanska kolleger som inte hade lika stor vana av det. När vi till slut fått antibiotika från Kabul blev han så småningom bättre och såren började läka.

Min sista dag på sjukhuset lade jag om honom en sista gång. Då steg har upp ur sängen och vi gick ut tillsammans och tog ett kort utanför vårdavdelningen. Det var ett väldigt fint ögonblick. Även om jag visste att han skulle behöva vara kvar och vårdas så var han ändå så mycket bättre.

Sjukhus ska vara respekterade. Tidigare har du alltid vetat att när du jobbar för Läkare Utan Gränser så respekterar alla parter ditt arbete. Det är en förutsättning för att kunna jobba för de allra mest utsatta människorna i världen. Men det känns inte som en självklarhet längre.”

Jenny Gustafsson, sjuksköterska på vårt sjukhus i Kunduz mellan september 2013 och mars 2014.

Relaterade nyheter

Sanna Sjöberg på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Att skaka hand

Varje dag på barnavdelningen försöker jag och mina doktorer jämka våra grundkunskaper, komma överens i behandlingsalternativ och tillvägagångssätt och tillsammans ge varje spädbarn en god chans. Men, milda makter, det har inte varit enkelt jämt.

En barnmorska tar hand om en nyfödd på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Det mänskliga i att andas

Nasreen sitter vid kanten på sängen och håller i den lilla, lilla hakan och masken mot ansiktet med ena handen, andningsblåsan med den andra och tittar stint på bröstkorgen. 

Administration en kväll på uteplatsen.
Afghanistan

På en pytteliten bostadsyta

I en tryckkokare som både själva arbetet och boendet i sig innebär bubblar en hel massa saker och känslor fram. Och teamet måste klara att lösa de bekymmer som finns, nära de relationer som skapas och hela tiden vara beredd på förändring.

Avdelningen för nyfödda på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Afghanistan

Önskade barn

Efter dagens morgonrond förlöser en mor ett alldeles för tidigt litet gossebarn, på tok för liten och ung för att överleva i de förhållanden som vår neonatalvård i fält kan erbjuda, så liten att även europeisk neonatalvård skulle se utmaningar i att ge pojken en chans.