Hoppa till huvudinnehåll

"Jag känner dem, de panikslagna människorna på bilderna"

Publicerad 2 oktober 2016

Bildspel

Bildspel i fullskärm
Den 3 oktober bombades vårt traumasjukhus i Kunduz, norra Afghanistan. 42 personer dödades.

Den 3 oktober bombades vårt traumasjukhus i Kunduz, norra Afghanistan. 42 personer dödades.

Tidig morgon den 3 oktober, förra året, attackerades vårt sjukhus i Kunduz, norra Afghanistan i ett amerikanskt bombanfall. 42 människor dödades. Jenny Gustavsson är sjuksköterska och arbetade där före attacken. 

"När jag såg bilderna på den brinnande byggnaden tänkte jag: det är ju mitt sjukhus! Jag ser den sönderbombade intensivvårdsavdelningen, akuten som står i lågor. Jag ser hur personalen tar hand om sina skadade kolleger i rummet där vi hade morgonmöten varje dag. Jag känner dem, de panikslagna människorna på bilderna.

Vårt sjukhus i Kunduz var den enda platsen i hela regionen där människorna fick traumavård. När jag jobbade där som sjuksköterska tog vi hand om Noor, en 23-årig kille med en svår skottskada. Han hade ett brutet lårben men också svåra skador i magen. Han hade opererats sju gånger. Hela hans buk var ett stort öppet sår, han var väldigt undernärd och hade svåra liggsår på rygg och skinkor. Hans lårbensfraktur läkte inte på grund av en multiresistent bakterie – vår antibiotika bet inte på infektionen.

Jenny Gustafsson, sjuksköterska, står utanför sjukhuset i Kunduz, Afghanistan, tillsammans med Noor. Noor, tillsammans med Jenny Gustafsson, utanför sjukhuset i Kunduz. Foto: Jenny Gustafsson.

Han hade också en stomi som var väldigt svårbandagerad, men det var möjligt på sjukhuset. Jag lade dagligen om den och lärde mina afghanska kolleger som inte hade lika stor vana av det. När vi till slut fått antibiotika från Kabul blev han så småningom bättre och såren började läka.

Min sista dag på sjukhuset lade jag om honom en sista gång. Då steg har upp ur sängen och vi gick ut tillsammans och tog ett kort utanför vårdavdelningen. Det var ett väldigt fint ögonblick. Även om jag visste att han skulle behöva vara kvar och vårdas så var han ändå så mycket bättre.

Sjukhus ska vara respekterade. Tidigare har du alltid vetat att när du jobbar för Läkare Utan Gränser så respekterar alla parter ditt arbete. Det är en förutsättning för att kunna jobba för de allra mest utsatta människorna i världen. Men det känns inte som en självklarhet längre.”

Jenny Gustafsson, sjuksköterska på vårt sjukhus i Kunduz mellan september 2013 och mars 2014.

Aktuellt om Afghanistan

Sanna Sjöberg kikar in i operationssalen på sjukhuset i Khost, Afghanistan.
Nyheter från fältet

Ögonblicket

På förlossningen hinner jag knappt till barnbordet innan en fågelunge landar i mina händer. 900 gram av överlevnadsinstinkt. Hon andas ytligt och för långsamt, men har en stark hjärtrytm.

Sanna Sjöberg som ska till Khost, Afghanistan, har packat sitt röda spädbarnsstetoskop.
Nyheter från fältet

Väntan är över

Att förbereda sig för en vistelse fyra månader i Afghanistan har varit lika delar panikläsning av information om landet och ”min-väska-är-för-liten”-frustration, som tid spenderad med nära och kära.

En mamma pussar sitt nyfödda barn på sjukhuset i Dasht-e-Barch, Afghanistan.
Nyheter från fältet

En av världens farligaste platser att föda barn på

I dag föder 2 900 kvinnor barn i Afghanistan. Samtidigt dör elva afghanska kvinnor på grund av komplikationer under graviditeten eller förlossningen. Men de flesta av dessa dödsfall kan undvikas.

I fokus

Athmahlägret i norra Syrien. En pojke får sin brännskada omlagd.

Syrien

Varför arbetar vi i Syrien?

  • Väpnad konflikt 
  • Flyktingar
Människor på flykt undan våld i Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser gör ofta insatser i flyktingkriser.

Flyktingar

Vi arbetar världen över för att bistå flyktingar och internflyktingar med allt från psykologisk vård till livsviktig näringsersättning.

Personal från Läkare Utan Gränser delar ut flytvästar till nödställda.

Medelhavet

Tiotusentals människor flyr från våld och oroligheter i sina hemländer och beger sig iväg på en farlig resa över Medelhavet till Europa.